Külföld

Illegális migránst foglalkoztatott a svéd miniszterelnök

Bírálatok kereszttüzébe került Magdalena Andersson svéd baloldali miniszterelnök, mert illegális migránssal takaríttatott az otthonában

– jelentette hétfőn a BBC brit televízió.

A BBC riportja szerint a rendőrség azért ment ki a kormányfő  Stockholm közelében, Nacka városában található otthonába, mert valaki véletlenül aktiválta a betörők elleni riasztórendszert.

A hatóságok a helyszínen két takarítónőt találtak, akik közül az egyikkel szemben − mivel illegális migráns volt − érvényes kitoloncolási parancs volt hatályban.

A november óta hivatalban lévő miniszterelnök közölte, hogy a takarítónőket kiközvetítő takarítócéggel már felbontotta a szerződést. Az Expressen című svéd lapnak szombaton nyilatkozva elmondta, hogy

azok is áldozatul eshetnek szélhámos vállalkozásoknak, akik mindent megfelelően szeretnének csinálni. 

Hozzátette: a takarítócég vezetője biztosította őt arról, hogy alkalmazottaik mindegyike rendelkezik munkavállalási engedéllyel. A nackai ház Andersson családjának otthona, de a miniszterelnök már átköltözött a stockholmi kormányfői rezidenciára.

A huszonéves, feltehetőleg nicaraguai származású nőt átadták a svéd bevándorlási hatóságnak. Nemcsak tartózkodási engedélye nem volt, hanem korábban lopásért elítélték, és 2020-ban határozat született a kitoloncolásáról. Az említett incidens még december 21-én történt, de csak a hét végén kezdett el róla cikkezni a svéd sajtó, elsőként az Expressen című lap, amely kirobbantotta a botrányt. Svédország első női kormányfője, a szociáldemokrata Magdalena Andersson egyik fő céljaként tűzte ki a feketegazdaság elleni fellépést. Tavalyi beiktatásakor mondott beszédében az emberek személyes felelősségérzetére helyezte a hangsúlyt a szervezett bűnözés elleni harcban, amely szerinte szégyenletesen hatékonyan beolvadt a gazdaságba.

Ellenzéki politikusok aggályokat is megfogalmaztak Andersson és környezete biztonsági helyzetével, a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. Utaltak arra, hogy jobban kellene ellenőrizni, kik férhetnek hozzá a miniszterelnök otthonához. Tobias Billström, az ellenzéki Mérsékelt Párt frakcióvezetője mikroblogján a történtek kapcsán felidézte: Mark Harper brit bevándorlási miniszter 2014-ben lemondani kényszerült azért, mert kiderült, hogy az Egyesült Királyságban munkavállalási engedéllyel nem rendelkező takarítót foglalkoztatott.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább