Belföld

Így magyarázza a szexuális vádat és a fojtogatást a volt MSZP-s Donáth László

A volt szocialista országgyűlési képviselő tagadja, hogy szexuálisan zaklatta és fojtogatta volna egy takarítónőt. Donáth László azt mondta a bíróságon: csak rászólt az asszonyra, akinek a vállára tette a kezét.

„Csak ingerült voltam és a vállára tettem a kezem”

Magyarázkodott hétfőn a II–III. Kerületi Bíróságon Donáth László evangélikus lelkész, az MSZP volt országgyűlési képviselője.

A vád szerint szexuális ajánlatokat tett egy takarítónőnek, akit fojtogatott is. A vádlott exszocialista azonban úgy magyarázta a történteket a bíróságon, hogy ő csak rászólt rá az asszonyra, és rátette a vállára a kezét.

Hogy a bizonyítási eljárás végén melyik verziót fogadja majd el a bíró, még a jövő zenéje. Ami biztos: a hétfői tárgyalás volt az utolsó nyilvános ülés. Meg fogják hallgatni a sértettet, Donáth állítólagos áldozatát, ám az asszony erkölcsi okokból zárt tárgyalást kért. Így is lesz. – írta meg a Magyar Nemzet

Nézzük, mivel is vádolják a lelkész-expolitikust! Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, Donáth zaklatási, bántalmazási botránya 2019 augusztusában robbant ki. Akkor a TV2-nek az áldozat férje nyilatkozott, aki szerint felesége véletlenül egy takarítóeszközt hagyott egy szentkép alatt a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban, amelyet Donáth László vezet.

A férj elmondása szerint a volt MSZP-s képviselő ezt meglátva a falnak szorította a feleségét, és a nyakát szorongatta. Mint kiderült, a tettlegesség már csak az utolsó csepp volt a pohárban: az evangélikus lelkészként dolgozó Donáth több fiatal nőt is zaklatott.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség február 5-én vádat emelt Donáthtal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt.

Az ügyészség álláspontja szerint feljelentés, orvosi iratok, tanúvallomások és igazságügyi pszichológus szakértői vélemény bizonyítja az elkövetett cselekményeket. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést a vádlottal szemben.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2021. február 19-én – az ügyészség indítványa alapján – tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést kiszabva a volt szocialistára.

Az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottra aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását – melynek végrehajtási fokozata börtön – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Donáth és védője azonban nem fogadta el az ítéletet, tárgyalást akart.

A bizonyítási eljárás így hétfőn megkezdődött.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább