Belföld

Ifjúságkutató Intézet: A Fidesz-KDNP a fiatalok körében is tarolt áprilisban

Az országgyűlési választásokon a fiatalok fele a Fidesz-KDNP-re szavazott – derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatásából. A baloldalra a fiatalok csupán valamennyivel több, mint egyötöde szavazott. A kutatás eloszlatja azt a tévhitet is, mely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus első szavazókat.

A választásokon részt vett 18–21 éves magyarországi fiatalok mintegy fele (49%-a) voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor által vezetett listájára, míg csupán valamennyivel több, mint egyötödük (22%) szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából. A Mi Hazánk Mozgalomra az első szavazók 8%-a adta voksát, a többi kispárt jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a legfiatalabb választópolgárok körében is.

Nem tudták megszólítani

Megállapításuk szerint mindez világosan jelzi, hogy – egyes előzetes várakozásokkal ellentétben – a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4%-os listás végeredmény kétharmadát sem érte el.

Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5%) kilenctizedét érte el.

Az országos listán elért 5,9 %-os eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3%-os listás eredményéhez hasonlóan teljesített az első szavazók körében.

A kutatás eloszlatja azt a tévhitet is, mely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus első szavazókat.

A 18–21 évesek mintegy hattizede (58%-a) jelentette ki, hogy már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni. A válaszadók kevesebb, mint egyötöde (18%-a) nyilatkozta, hogy az előválasztási kampány során hozta meg a döntést; és nagyjából ugyanennyien (17%) mondták, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg bennük, kire fognak szavazni. A megkérdezett első választók 71%-a nyilatkozta, hogy részt vett a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2%-os hivatalos belföldi részvétellel.

Gyengébb az össztársadalmi eredményekhez képest

Habár az országos átlagnál rendre alacsonyabb szokott lenni a részvétel a fiatalok körében, az első szavazás lehetősége mégis mozgósító erővel bír, így nem lehetetlen, hogy a két ellenkező hatás pont kioltotta egymást 2022. április 3-án. Összességében kijelenthető, hogy a kormánypártok támogatottsága az első szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson,

míg a baloldali ellenzék nem jobban, hanem gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest.

Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak. A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább