Belföld

Ideológiai szempontból kiüresedett a Jobbik

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint ideológiai szempontból kiüresedett a Jobbik, így nem tudja megszólítani a választókat.

Boros Bánk Levente az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta, hogy a frusztráció, a helykeresés, a néppártosodás kudarca, a Jobbik szétesése és pártszakadás vezetett oda, hogy ma már csak néhány politikusa van a szervezetnek az első vonalban és egy kicsivel több a másodvonalban.
Hozzátette: mivel a Jobbik nem tudta rendezni a sorait, megmaradt tagjai összezártak és így jutottak el a “súlyos” választási vereségig, a Jobbik népszerűségének a mélypontjáig, amikor csak Jakab Péter, a párt elnöke és “néhány” embere van bent az Országgyűlésben.

Boros Bánk Levente kérdésre válaszolva elmondta azt is, a szexuális erőszak vádja általában távol áll a politikai élettől, hiszen vállalhatatlan és megengedhetetlen mind emberileg, mind pedig politikailag. Hozzátette, a Jobbikban a szexuális erőszak ügyét – vélhetően a közelgő választások miatt – megpróbálták eltussolni. Érdekes kérdés, hogy a párt elnöke tudott-e erről, és ha igen, akkor miért nem tett valamit és a történteknek miért nem lett személyi következménye – jegyezte meg.

Érdekesség, 2012-ben 726 küldött vett részt a Jobbik tisztújító kongresszusán (és szavazták meg Vonát elnöknek), 2016-ban 595 küldött volt jelen, most 2022-ben 242 küldöttet delegáltak az alapszervezetek, azaz a kb. harmadára csökkent a párt alapszervezeteinek száma, amit hűen tükröz a Jobbikra leadott szavazatok száma is.

Apáti István, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón közölte, hogy jogi segítséget és fizikai védelmet nyújtanak annak a nőnek, aki a Jobbik rendezvényén vált szexuális erőszak áldozatává. Azt mondta, hogy nem csupán Földi Istvánt, Kocsord egykori jobbikos polgármesterét terheli felelősség, hanem a pártelnököt is, aki szerinte megpróbálta eltussolni a botrányt, és párttársát is erre igyekezett rábírni. (mti)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább