Belföld

Idén is meggyalázták az úzvölgyi katonatemetőt a románok

olvasási idő:2 perc, 25 másodperc

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az úzvölgyi katonatemetőbe vonultak a románok a Hősök Napja alkalmából.

A csütörtöki “ünnepségre” több száz résztvevő érkezett az ország különböző pontjairól, sokan népviseletbe öltözve, román zászlókkal a kezükben.

Két év telt el a 2019. június 6-ai agresszív temetőfoglalás óta, a románok „lelkesedése” viszont azóta sem hagyott alább, rendszeresen visszatérnek ünnepelni az úzvölgyi katonatemetőbe.
Tavaly a települések közötti kijárási korlátozás ellenére vonultak közel százan a sírkertbe a Hősök Napja alkalmából, idén pedig újabb ünnepséget szerveztek az Úr mennybemenetelének napján.

Ahogy a korábbi ünnepségek alkalmával, ezúttal is Mihai Tîrnoveanu, az úzvölgyi katonatemetőbe már több román nacionalista megmozdulást szervező Calea Neamului Egyesület elnöke volt a kezdeményező, aki az elmúlt napokban többször is megosztotta Facebook-oldalán az esemény hírét, arra kérve az ország összes román lakosát, hogy csatlakozzanak az ünnepséghez.

Úgy fogalmazott: zászlókkal és ikonokkal a kezükben vonuljanak a dormánfalviak által állított betonkeresztekhez, amelyek a közös akaratuknak és az évenkénti jelenlétüknek köszönhetően állnak ma is a lábukon.

„Senki nem fog áthaladni rajtunk, ha elszántak és egységesek vagyunk. Ezt bebizonyítottuk, és továbbra is bizonyítani fogjuk! Nem alkudozunk a románság szabadsága, ahogy harcosaink és mártírjaink emléke kapcsán sem. Románnak lenni valóban nehéz, de mindig olyan szép”– buzdított részvételre közösségi oldalán Tîrnoveanu.

Szavai láthatóan meghallgatásra találtak, ugyanis csütörtök délután több százan érkeztek a katonatemetőbe. A fokozott hatósági jelenlét mellett megszervezet ünnepségen ismét egyenként felolvasták a szerintük ott nyugvó közel 150 román katona nevét, majd egy ortodox egyházi szertartás és ünnepi beszédek következtek.

Mihai Tîrnoveanu még a megszokottnál is erőteljesebb üzeneteket fogalmazott meg, kiemelve, hogy az általa kiemelt kifogások, bírálások nem a teljes magyarságra, hanem a magyar politikusokra vonatkoznak. Felelevenítette a két évvel ezelőtti eseményeket is, szerinte azonban erőszakos cselekedetekre nem volt példa a temetőfoglaláskor. Rögtön utána viszont hozzátette, hogy a sírkert körül élőláncot alkotó magyaroknak esélyük sem volt a románokkal szemben.

„Ötezren voltunk itt, a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok elnökei által idehívott kétszáz személy pedig élőláncot alkotott a temetőkapu előtt. Hogyan gondolta az a kétszáz ember, hogy meg tud állítani ötezer személyt, akik a Hősök napján a nemzetközi temetőbe igyekeztek? Azt hitték, hogy egy szerencsétlen lánc a kapun meg tudja állítani a románokat? Soha!”– húzta alá Tîrnoveanu. Hozzátette: a magyar politikusok továbbra sem mondtak le a dormánfalviak által állított emlékmű és a betonkeresztek ledöntéséről.

Sokszor kérdezik tőlünk, miért Úzvölgyébe jövünk megemlékezni, és miért nem más katonatemetőbe? Azért, mert sehol máshol nem fenyegeti az a veszély a román hősök keresztjeit, hogy buldózerekkel ledózerolják őket – hergelte a kedélyeket a Calea Neamului Egyesület elnöke.

Ezt követően Constantin Toma dormánfalvi polgármester is köszöntötte az ünneplőket, majd néhány zenés előadást követően a Trianon, az igazság napja feliratú pólót viselő Ciută Daniela is szót kapott, aki 500 kilométeres távolságból, Nagykárolyból érkezett a rendezvényre. Az időközben eleredő esőben aztán további zenés produkciókat adtak elő.

A korábbi ünnepségeken több alkalommal is kiosztott Úzvölgye fia nevet viselő kitüntetést ezúttal senki sem kapta meg. Az esemény a román emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Forrás: szekelyhon.ro

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább