Külföld

Húsz magyar katona is megsérült a koszovói zavargásban, többen közülük súlyosan

Húsz magyar KFOR-katona sebesült meg, többen közülük súlyosan, amikor a koszovói Zvecsanban összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között.

Fegyverek is eldördültek, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik azért tüntettek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy koszovói albán vezetők kerüljenek a település élére – írja a hvg.

Az összetűzés során a KFOR-osok könnygázt is bevetettek. A szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

„Zavargásokat okoznak. Magukat és a közösséget is veszélybe sodorják. Hagyják el a területet és térjenek haza” – ez a felszólítás hangzott el többször, mielőtt megkezdődött volna a tömeg oszlatása. A szerbek – akik bojkottálták a koszovói helyhatósági választásokat – Zvecsan mellett Leposavicsban és Zubin Potokban is tüntetnek az ellen, hogy albán nemzetiségű polgármester kerüljön településük élére.

Közben a szerb hadsereg felsorakozott a koszovói-szerb határon.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább