Belföld

Hosszú Katinka: Magyarország mentőövet ad a világ úszósportjának

A Magyar Úszó Szövetség hétfőn bejelentette, hogy 2017 után idén ismét Magyarország ad otthont a vizes világbajnokságnak.

A nagyszerű hír kapcsán megtartott sajtóeseményen többek között a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Vári Attila és a háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinka is beszélt a négy hónap múlva esedékes világversenyről.

Az eredetileg 2021-ben Fukuokába tervezett világbajnokságot idén januárban már másodszor halasztották el a japán szervezők a világjárvány miatt. A MÚSZ azonban vállalta, hogy 2017 után ismét házigazdája lesz az öt sportágat (úszás, vízilabda, műugrás, nyíltvízi úszás, műúszás) felvonultató vizes világbajnokságnak, amelyre június 18. és július 3. között kerül sor.

„Nagy megtiszteltetés bejelenteni, hogy Magyarország 2022-ben vizes vb-t fog rendezni. Nemrég dőlt el, hogy a japánok nem vállalják a rendezést. Teljesen egyértelmű, hogy kétségbeestek a sportolók, hiszen a sok elvégzett munka mind kárba veszhet. Érzékelte a vízilabda és az úszó szövetség is a helyzetet, ezért cselekedett. Magyarország egy zseniális helyszín, remek uszodákkal. A világ minden tájáról imádnak idejönni a versenyzők. Alig egy hét alatt mindenben megegyeztünk a Nemzetközi Úszó Szövetséggel (FINA)”
– jelentette be a nagyszerű hírt a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor a hétfői sajtótájékoztatón.

„Meggyőződésem, hogy egyik nagyhatalom sem kapna ilyen gyorsan bizalmat a FINA-tól.
Közel 5000 résztvevő lesz és öt sportág. Csak olyan létesítményeket használunk majd, amelyek már megvannak. Egy újat se kell építeni, a fantasztikus Duna Arénát sem kell felújítani. Négy hónap áll rendelkezésre a felkészülésre. Nyilván a megszokottnál kevesebb lesz a résztvevő, így a költségek is csökkenek” – tette hozzá a MÚSZ elnöke.

„Sportolóink álma válik valóra a hazai rendezésű vb-vel. Nagy szeretet vesz minket körül, hazai pályán küzdhetünk a sikerekért. Ez egy egészen fantasztikus döntés, ez nem csak Budapest világeseménye, ez a nemzet világeseménye.
A vízilabdatorna mérkőzései négy helyszínen lesznek majd, Budapest mellett Sopron, Debrecen és Szeged ad majd otthont a versenyeknek. Nagyon komoly előnyünk van világszinten a létesítmények terén, és a rendezvényszervezésben is hatalmas tapasztalattal bírunk.
Készen állunk arra, hogy egy nagyszerű világeseményt rendezzünk” – nyilatkozta Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

„Az egykori világklasszis dél-afrikai úszó, Penny Heyns online jelentkezett be a sajtótájékoztatóra, és elmondta, hogy Magyarország a legalkalmasabb arra, hogy ilyen rövid időn belül lebonyolítson egy világversenyt.
Mindenki hálás Budapestnek, hiszen több sportoló is bejelentette a visszavonulását az eredetileg terveztett esemény miatt, most mégis kapnak egy óriási lehetőséget, hála a magyaroknak”
– mondta Penny Heyns.

A sajtóeseményen Hosszú Katinka is jelen volt, aki szerint a 2017-es budapesti vizes-vb is fantasztikus világszínvonalat hozott.

„A 2017-ben szerzett érmem a legkedvesebb mind közül. Mindenki azt mondja arról a világbajnokságról, hogy az volt élete legemlékezetesebb versenye, egyszerűen szenzációs volt a Duna Arénában rendezett vb.
Ez most megint egy óriási lehetőség, Magyarország gyakorlatilag mentőövet ad a világ úszósportjának”
– mondta a háromszoros olimpiai bajnok úszó.

A részletes programot még nem dolgozták ki, összesen négy hónap áll majd rendelkezésre. Az már biztosra vehető, hogy új létesítmények nem épülnek, és a hat sportág közül az óriás-toronyugrás lesz az egyetlen, amely hiányzik majd a programból. Budapest mellett Szeged, Debrecen és Sopron ad otthont a világeseménynek, amelyre 2022. június 18. és július 3. között kerül sor.

Forrás: Origo

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább