Külföld

Hosszú idő után egy asztalhoz ülhet Joe Biden és Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a G20-ak november 22-i virtuális csúcstalálkozóján – erősítette meg az orosz Vesti televízió vasárnapi adása. Putyin a legutóbbi két csúcstalálkozót kihagyta. A mostani virtuális konferenciát Narendra Modi indiai miniszterelnök elnökli, célja pedig a szeptemberi csúcson elért eredmények átbeszélése. A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő szervezet találkozóján emellett valószínűleg szó lesz az orosz–ukrán háborúról és az izraeli–Hamász konfliktusról is.

Mióta márciusban a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, az orosz elnök kerülte a nyugati országok részvételével megrendezésre kerülő fórumokat, csúcstalálkozókat. Putyin az augusztusban Dél-Afrikában megrendezett BRICS-csúcson is csak videóbejelentkezésben szólalt fel. Az ukrajnai háború kirobbanása óta ez lesz az első olyan konferencia, amin Joe Biden amerikai elnök és az orosz államfő is jelen lesz, noha csak virtuálisan.

A szeptemberi G20-csúcson egyébként jelentős áttöréseket értek el a globális Dél államai, többek közt sikerült az Afrikai Úniót felvenni a tömörülésbe.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább