Külföld

Horvátország elítéli Oroszország újraegyesítését

Horvátország határozottan elítéli a négy ukrajnai régióban tartott népszavazást, valamint Moszkva bejelentését ezen régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról

– közölte pénteken a horvát kül- és Európa-ügyi minisztérium.

Horvátország elítéli Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot, valamint Herszon és Zaporozsje megyék orosz ellenőrzés alatt álló részeit. A zágrábi külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy „ez Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének, valamint a nemzetközi jognak és az ENSZ Alapokmányának súlyos megsértése”.

A tárca hozzátette: Horvátország a döntést „illegitimnek, jogellenesnek, és mint ilyet, jogilag semmisnek tartja, és nem ismeri el annak politikai és jogi következményeit”.

„Horvátország a többi EU-tagországgal és szövetségessel együtt továbbra is minden szükséges támogatást megad Ukrajnának a jelenleg megszállt területei reintegrációjához, valamint az alkotmányos rend helyreállításához a nemzetközileg elismert határokon belül” – áll a közleményben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább