Belföld

Hornung Ágnes: a magyar kormány minden korosztályt segíteni kíván a szociálpolitikájával

A magyar kormány minden korosztályt segíteni kíván a szociálpolitikájával – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Társadalmi innovációval a szegénység felszámolásáért című online konferenciát bevezető köszöntőjében.

Az ENSZ társadalmi fejlődés bizottsága 62. ülésének kísérőrendezvényeként, a Szülők Háza Alapítvány szervezésében létrejött tanácskozáson az államtitkár kiemelte: a kormány abban hisz, hogy a társadalom legkisebb alapegységén, a családon keresztül tudja a leghatékonyabban eljuttatni segítségét a rászorulókhoz, és a 2010-ben elindított családbarát politikája ma már a tágabb értelemben vett közösségek segítését is célozza.

Hozzátette, hogy intézkedéseik eredményeként 2010 óta az általános anyagi helyzet minden családtípusban javult, a gyermeket nevelő és a szegénységtől fenyegetett családok száma pedig jelentősen csökkent, mivel e családok fenntartói közül sokan váltak munkanélküliből munkavállaló szülővé. Fontos lépéseknek nevezte a családi adókedvezmény rendszerének bevezetését, új kezdeményezésként pedig az idén indult csok plusz otthonteremtés-támogató programot.

Hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is ingyenesen látja el tankönyvekkel az alap- és középfokú oktatásban részt vevő tanulókat, illetve díjmentes étkezéssel az óvodás- és a bölcsődéskorú gyermekek igen jelentős részét is az intézményekben.

Az Erzsébet-táborokról azt mondta, hogy Európában jelenleg ez a legnagyobb olyan, állami támogatással létrejött program, amely nyaralási és pihenési lehetőséget biztosít a rászoruló családoknak.

Az államtitkár végül megköszönte Regős Juditnak, a Szülők Háza Alapítvány elnökének, hogy segítséget nyújtanak a minisztérium munkájához.

Hozzászólásában Regős Judit azt emelte ki: szervezetüket azért hozták létre 2007-ben, hogy szakképzett csapatuk segítségével támogassák az embereket a szülővé és családdá válás sokszor nehézségekkel teli folyamatában. Már egyebek mellett hat családsegítő központot működtetnek, több mint 100 ezer családot érnek el.

Nagy-Vargha Zsófia, a KIM fiatalokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy 2010 óta a minimálbért megháromszorozták, a fiatalok munkanélküliségi mutatóját 11-ről 4 százalékra csökkentették, a családi adókedvezmény rendszere révén pedig megduplázták az egygyermekes családok egy főre jutó jövedelmét.

Hozzátette, abban hisznek, hogy a munkaalapú társadalom jelenti hosszú távon a szociális problémák megoldását, ezért 2022 januárjától a 25 év alatti fiatalok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A nők 30 év alatti gyermekvállalás esetén szintén mentesülnek a személyi jövedelemadó kötelezettsége alól, továbbá a diplomás gyed és a diákhitel visszafizetése alóli mentesség is segítségükre van a családot tervező fiataloknak – sorolta.

Kiemelte, hogy a felsőoktatásba tavaly az előző évihez képest egyharmadával több fiatal nyert felvételt, ami az elmúlt évtized adatait tekintve rekordnak számít; a felvettek 80 százaléka pedig anyagi támogatással végezheti tanulmányait az állami ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

A hátrányos helyzetű családokat segítő programok közül a Tanítsunk Magyarországért program címűt emelte ki, amely egy átfogó, helyi szakképző programcsomag. Mentorok segítségével segíti a tanulókat a megfelelő képzés kiválasztásában, a tanulásban, majd a munka világára is felkészíti őket. A program célja, hogy a szegény családokba született gyermekek esélyt kapjanak a kitörésre a hátrányos helyzetből. A programban már több mint 110 általános iskola vesz részt, és a kormány távlati célja, hogy hat éven belül az egész országra kiterjesztve tegyék még eredményesebbé – mondta Nagy-Vargha Zsófia.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább