Belföld

Honvédelmi miniszter: a huszárok lovának méltó utódja a Gidrán

Az MH Lahner György 2. Ellátóezrednél, illetve a Gidrán páncélozott harcjárművek felszerelésével foglalkozó hazai vállalat gyárlétesítményénél tett látogatást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter január 22-én, vasárnap. A Magyar Honvédség egykori önálló fegyverneme, a világszerte ismertté vált huszárok hagyományát viszi tovább szellemiségében a Gidrán harcjármű

– írja honlapján a Magyar Honvédség.

A kaposvári laktanyában Gavlik Péter ezredes, az ezred parancsnoka fogadta és vezette körbe Magyarország honvédelmi miniszterét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf így személyesen is megtekinthette azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek magasabb szintre helyezik a katonák szolgálati körülményeit.

A honvédelmi tárcavezető – dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének kíséretében – ezt követően felkereste azt a kaposvári gyárlétesítményt, amely a Gidrán harcjárművek – elsősorban infokommunikációs eszközei – beszerelésével foglalkozik, ahol elmondta, hogy Magyarország a veszélyek kora ellenére is a béke mellett kötelezte el magát.

„Ahhoz azonban, hogy ezt a békét fenn lehessen tartani, komoly, elrettentő erőt felmutatni képes haderőre van szükség”

– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A Gidrán páncélozott harcjárművek kapcsán felidézte, hogy a lófajta, amelyről a típust elnevezték, egy erős, nagy teherbírású, valódi magyar huszárló volt. Ezek modernkori utódai lesznek az összkerékhajtású páncélozott harcjárművek, amelyek fegyver-, kamera- és radarrendszereit Kaposváron szerelik fel a járművekre.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a gyárlátogatást követően hangsúlyozta: a haderőfejlesztés nem csak szavakban létezik. A mindössze néhány hónapon belül kigördülő és a Magyar Honvédség különböző alegységeihez kerülő harcjárművek kapcsán hozzátette:

„már alig várjuk, hogy használjuk őket a gyakorlótéren, és ha kell, feladatvégrehajtásban is”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább