Külföld

Hónapokig teljesen leáll az Északi Áramlat

Az orosz sajtó is foglalkozott az Északi Áramlat elleni merénylettel, és megállapítják, hogy az ukrajnai konfliktus óta először szenvedett súlyos károkat a stratégiai határokon átnyúló infrastruktúra.

A csővezetékek ellenőrzése hetekig, a helyreállítás pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami kizárja annak lehetőségét, hogy ezen a télen Európát is ellássák. Európa azonban egyelőre különösebben nem aggódik – írta meg a Mandiner.

Az európai országok és Oroszország is a szabotázst tartja a valószínű oknak, de egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a támadásért, amihez viszont technológiailag kifinomult tengeralattjárókra lenne szükség.

A Kommerszant is hangsúlyozza, hogy ezzel megsértették a határokon átnyúló, ráadásul Európa szívében található energiainfrastruktúra sérthetetlenségére vonatkozó status quo-t.

Jelenleg az Európába irányuló szállítások csak Ukrajnán keresztül (napi 42 millió köbméter) és a Török Áramlaton keresztül történnek.

A Kommerszant megemlíti azt is, hogy az Európai Bizottság szóvivője szeptember 27-én azt mondta: az Északi Áramlatnál bekövetkező baleseteknek nincsenek következményei az európai gázellátásra. Ezt közvetően a gázár mozgások is ezt erősítik meg: a holland TTF csomóponton a novemberi határidős ügyletek a nap folyamán nagyon mérsékelten emelkedtek, és csak a Gazpromnak az Ukrajnán keresztül történő szállítás esetleges leállításáról szóló bejelentése után emelkedtek meg ugrásszerűen, 19,7 százalékkal 207 €/MWh-ra.

Az Északi Áramlat rendszer meghibásodása teljesen kizárja, hogy a következő télen további szállítások történjenek Európába ezeken a vezetékeken keresztül.

A gáz kiáramlása körülbelül a hét végéig tarthat, utána a Gazpromnak fel kell vennie egy hajót a vezetékek felmérésére, és engedélyt kell szereznie erre a munkára a dán és a svéd hatóságoktól. A felmérés önmagában hetekig, de maguk a javítások hónapokig tartanának. A Gazprom nem pontosította a Kommerszantnak, hogy a vállalat tervezi-e nemzetközi szakértők meghívását a csövek ellenőrzésére.

A balesetek következményeinek kiküszöbölése 200-300 millió euróba kerülhet, de sok múlik azon, hogy a Gazprom milyen hamar tudja megkezdeni ezt a munkát, és hogy Dánia és Svédország beleegyezik-e ebbe – írta a Kommerszant.

A csővezeték minden egyes ága 177 millió köbméter technológiai gázt igényel, és a keletkező gázveszteség akár 20-30 százalék is lehet (a gáz addig áramlik ki, amíg a törés helyén a vízoszlop nyomása ki nem egyenlítődik).

A portál a továbbiakban beszámol a német reakciókról, amelyeket meglehetősen lagymatagnak minősítettek. Arról is beszámolnak, hogy a németek az ukránok részvételét teljesen kizárják a szabotázsban, inkább Oroszországra terelnék a gyanút.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább