Kiemelt Külföld

“Homoszexualitás kísérlete” miatt 5 év börtönt kapott két kameruni transznő

Női ruhában voltak ezért anális vizsgálat is volt…

Egy kameruni bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt két kameruni transznemű nőt. A vád ellenük „homoszexualitás kísérlete.” Letartóztatásukra februárban, egy étteremben került sor, ahol nem megfelelőnek ítélt nyilvános ruhaviseletben jelentek meg. Tehát bár személyigazolványukban férfi szerepel, ők női ruhában voltak láthatóak.

A Reuters beszámolója szerint egyikük Shakiro néven ismert médiaszemélyiség.

Mindketten a maximálisan kiszabható börtönbüntetést kapták, ami jogvédő szervezetek szerint újabb jele a szexuális kisebbségek és a transz emberek elnyomásának. A Reuters-nak adott interjúban ügyvédjük is politikai döntésnek nevezte az ítéletet, ami ellen fellebbezést nyújtanak be. Fejenként körülbelül 110 ezer forintnak megfelelő pénzbírságot is kiszabtak rájuk. Ha ezt nem tudják befizetni, akkor újabb 12 hónap vár rájuk.

Több barátjuk is meg szeretné látogatni őket a börtönben, azonban félnek tőle, hogy amennyiben személyesen megjelennek, úgy a rendőrök őket is letartóztatják.

Kamerunban azon 31 afrikai ország közé tartozik, ahol az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot törvény bünteti és a hatóságok rendszeresen tartóztatnak le embereket erre való hivatkozással. A Human Rights Watch szerint tavaly május óta 53 embert tartóztattak le HIV- és AIDS-betegekkel foglalkozó szervezeteknél. Többeket közülük megvertek és „anális vizsgálatoknak” tették ki őket, hogy bizonyítani próbálják homoszexualitásukat. (humen/bbc)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább