Külföld

Holokauszt-túlélő: „A legtöbb magyar fasiszta”

Hát ez nem igaz. Sajnos…

Edith Bruck a világszerte ismert olasz írónő Magyarországon született zsidó család gyermekeként, tizenkét éves volt, amikor deportálták. A lágereket (mert több helyen is megfordult) túlélte, a háború után egy ideig Magyarországon, majd Csehszlovákiában élt, aztán kivándorolt Izraelbe, végül az ötvenes évek derekán Itáliában telepedett le, azóta is ott él. Több könyve megjelent magyarul is, s néhány hónapja nagy feltűnést keltett a hír, hogy Ferenc pápa római otthonában kereste föl az írónőt, és megköszönte neki „tanúságtételét”.

Hétfőn kora reggel a 168.hu hírportálon rövid cikk jelent meg ezzel a címmel: „Az Orbán vezette Magyarországra nem tér vissza Olaszországból a magyar holokauszt-túlélő”. Az egyik olasz médium vendége volt szombaton az írónő, s a hosszú beszélgetés során Magyarországról is ejtett néhány szót:

„A legtöbb magyar fasiszta. Nem megyek vissza Magyarországra, az Orbán Viktor vezette Magyarországra, mert félek, hogy megbántódom. Remélem lesz Orbán Viktor után demokrácia.”

Aztán azt is elmondta Edith Bruck, hogy a magyar nyelv „negatív emlékeket” idéz föl benne, ezért „szabadabbnak” érzi magát, ha olaszul fejezi ki magát.

Volt idő, amikor nem volt ilyen szigorú, 1996 elején Horn Gyula miniszterelnök meghívására más, külhonban élő, magyarországi származású jeles személyiség mellett ő is meghívást kapott a Magyarország 2000 nevet viselő konferenciára. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva akkor arról beszélt, olyan Európának van jövője, amelyet „minden nemzet a maga kultúrájával gazdagít. Éppen ezért nem szabad senkinek sem elveszítenie a karakterét. /…./ Minél inkább a vélt világdivathoz alkalmazkodik egy ország, annál inkább számolnia kell a veszéllyel, hogy polgárai türelmetlenné válnak.” (Magyar Nemzet 1996. február 10.)

(Bővebben: felvidek.ma)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább