Külföld

Hollandiában több mint 500 klímaaktivistát vettek őrizetbe egy autópálya lezárása miatt

Vízágyúval oszlatták szét vasárnap azon klímaaktivisták megmozdulását, akik már második napja foglalták el a Hága melletti A12-es autópálya mindkét sávját, a rendőrség az ellenszegülő tüntetők közül több mint 500-at előállított – tájékoztatott az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál vasárnap.

A beszámoló szerint az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái a fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott holland állami támogatások miatt hívták tiltakozásra a megmozdulás résztvevőit, a tüntetésre a rendérség nem adott engedélyt.

A többezer tiltakozó szombaton koradélután foglalta el a Hága és Utrecht közötti autópályának a holland főváros közelében fekvő útszakaszát, figyelmen kívül hagyva a hatóságok figyelmeztetését. Szombaton ezért mintegy 2400 tüntetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Legtöbbjüket a „rendőri munka akadályozása miatt” állították elő. A vasárnapi tiltakozóakció során több mint 500 tüntetőt állítottak elő, közülük többen kiskorúak – írták.

A szervezők azt közölték, hogy szimpatizánsaik segítségével naponta mindaddig megpróbálják eltorlaszolni az autópályát, amíg a holland kormány le nem állítja a közpénzek felhasználását az olaj- és gázipar támogatására.

A hírportál arról is beszámolt, hogy a délutánra minden tüntetőt elszállítottak az autópályáról, a teljes útszakaszon mindkét irányba megindulhatott a forgalom. MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább