Külföld

Hollandia hat év után belátta, hogy lehet valami a magyar migráció-kezelésben

Hollandia hat év után belátta: lehet valami a magyar migráció-kezelésben

2015-ben szinte a teljes nyugati világ a legszívtelenebb, legkönyörtelenebb, legigazságtalanabb, legrenitensebb nemzetnek nyilvánította ki Magyarországot. Most, hogy a tömeges migráció katasztrofális súlya őket már rendkívüli mértékben érinti és nyomja, látván az afgán válságot, gyakorlatilag egy az egyben a 2015-ös magyar válságkezelési programot hirdetik meg most, 2021-ben, miszerint meg kell akadályozni a tömeges migrációt, a bajba jutottakat helyben kell segíteni. Az elmúlt hat év politikai meghurcolásáért pedig természetesen senki nem kér bocsánatot. A politikában olyat nem szoktak csinálni.

Hollandia „rendkívül motivált” az afgán menekültek tömeges beáramlásának megakadályozásában – jelentette ki Mark Rutte, a holland ügyvivő kormány miniszterelnöke a helyi médiának szerdán. Rutte Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott kedd este megbeszéléseket.

Az NlTimes holland hírportál szerint a holland kormányfő a francia elnökkel arról egyeztetett, hogyan lehetne elejét venni, egy újabb Európába irányuló menekülthullámnak, miután Afganisztánban a tálibok átvették a hatalmat.

„Azt végképp el szeretnénk kerülni, hogy megismétlődjön a 2015-ös szíriai menekültválság, épp ezért nagyon fontos, hogy Afganisztánba ismét visszatérjen valamilyen formában a rend és a normalitás”– jelentette ki Rutte

 

Rutte és Macron az Afganisztánból érkező emberek hazatelepítéséről is tárgyalt. A holland kormányfő szerint, ehhez az szükséges, hogy ezek az emberek ismét biztonságban tudjanak majd élni hazájukban.
A holland kormányfő arra is kitért, hogy a holland kontingenst segítő afgánoknak az országból való kijuttatása érdekében – igen szigorú feltételek mellett- tárgyalni kell a tálib erőkkel. Ez nem jelenti majd a rezsim elismerését, és kizárólag az emberek evakuálására irányul – tette hozzá.

Az utolsó holland diplomaták a múlt héten hagyták el az Afganisztánt, amikor is befejeződött az evakuálási misszió.

Rutte azt is megemlítette, hogy az Afganisztánnal határos országokba menekülőknek sem lesz könnyű Hollandiába jutni, mivel menedékkérelmeiket egyéni alapon fogják kivizsgálni, a holland kormány nem tervez tömeges befogadást. A kormányfő szerint azokat a menedékkérőket, akik nem álltak kapcsolatban a szövetséges csapatokkal, a térség országaiba kellene áttelepíteni.

Közölte azt is, hogy a holland külügyminiszter, Sigrid Kaag többek között Katarba és Pakisztánba utazik, hogy ott tárgyaljon a vezetéssel az afgán emberek további evakuálásával kapcsolatban.

(MTI/Vasarnap.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább