Külföld

Hollandia bocsánatot kér a rabszolgatartásért és 200 millió euróval támogatják a BLM célokat

A holland kormány még ebben az évben bocsánatot fog kérni az ország gyarmati múltja során a rabszolgaságban játszott szerepéért

– közölte Franc Weerwind holland jogvédelmi miniszter Hágában pénteken.

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint Franc Weerwind sajtótájékoztató keretében közölte: a holland kormány készen áll arra, hogy hivatalosan bocsánatot kérjen a rabszolgaságért, és 200 millió eurós alapot hozzon létre olyan kezdeményezések támogatására, amelyek célja, hogy emlékeztessenek Hollandia gyarmattartó múltjára.

A holland miniszter közölte azt is, hogy a kormány további 27 millió eurót különít el egy kizárólag a rabszolgasággal foglalkozó múzeum létrehozására.

A hírportál úgy tudja, a holland belügyminisztérium illetékes tanácsadó testületének tavalyi ajánlása alapján tervezett hivatalos bocsánatkérésre december közepén kerülhet sor. A testület azt is szorgalmazta, hogy a bocsánatkérésen túl Hollandia ismerje el, hogy a 17. és 19. század közötti holland rabszolgakereskedelem emberiesség elleni bűncselekménynek minősül.

Emlékeztettek, Mark Rutte holland miniszterelnök szeptemberben, az egykori holland gyarmaton, Suriname-ban tett hivatalos látogatása során azt mondta, „itt az ideje a gyarmati múlt elismerésnek”. Közölte, 2023-ban 150 éve lesz annak, hogy a rabszolgaság eltörléséről szóló holland jogszabályokat elfogadták. A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy „el kell ismerni azt a szörnyű szenvedést, amelyet a rabszolgáknak Hollandia okozott” – írták.

A hírportál közölte azt is, a holland központi bank, az ABN Amrobank, valamint Rotterdam, Utrecht és Amszterdam városai korábban már mind bocsánatot kértek a rabszolgaságban játszott szerepükért.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább