Külföld

Hollandia: a menekültek elsőbbséget kapnak a lakhatásnál

Családegyesítés, no meg a trauma kezelése…

A leszboszi (Görögország) “Moria” menekülttábor szeptemberi leégését követően tavaly év végen megérkezett első 25 migráns Hollandiába, abból a 100-ból, akiknek a befogadását önként vállalta az ország. (A baloldal 500 menekültet szeretett volna először a leszboszi 12 000-ből.)  Mivel ők rendkívül nehéz környezetből jönnek és sanyarú a sorsuk, a holland lakáspiacon elsőbbséget élveznek. Vagyis ők gyorsabban és könnyebben jutnak lakáshoz, mint az őshonos holland lakosság – írja a dds.

Hollandiában hetente mintegy 500 “menedékkérő” érkezik. Emiatt a migránsoknak sokkal tovább kell várniuk a menedékjogi eljárás lefolytatására, mint amennyit a törvény hivatalosan megenged. A helyzetet a lakáshiány nagymértékben rontja, évente 50-75 ezer újonnan kialakított, vagy felépített lakásból éves szinten 23 000 került a migránsokhoz. Mivel az őshonos hollandok nem élveznek elsőbbséget a lakáspiacon, így sokan egyre reménytelenebb helyzetben vannak, ha otthonhoz akarnak jutni.  (Jelenleg olyan 330 ezer lakóingatlan hiányzik Hollandiából, így a következő 10 évben min. 845 ezer lakást kéne építeni. Az előrejelzések alapján idén 50 ezer körüli lesz az új lakóingatlanok száma, amelyeknek tehát a felét a migránsok fogják elvinni.)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább