Kiemelt Külföld

Holland államtanács: a homoszexuálisok átnevelését célzó terápiák betiltása jogokat sért

A homoszexuálisok átnevelését célzó reorientációs vagy reparatív terápiák teljes tilalma sértheti a vallásszabadsághoz való alkotmányos jogot

– jelentette kedden a Dutchnews hírportál, a legfelsőbb közigazgatási bíróság szerepét betöltő holland államtanács által kiadott véleményre hivatkozva.

A holland parlament többsége tavaly februárban törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná a gyakorlatot, és akár 22 500 eurós (kb. mintegy 8,8 millió forint) bírságot vagy egy év börtönbüntetést helyezne kilátásba az elkövetők számára.

A képviselők szerint a javaslat célja a gyermekek és a kiszolgáltatott felnőttek védelme volt a terápia hatásaitól. Az államtanács, amely minden hatályba lépő törvényjavaslatot megvizsgál, azon az állásponton van, hogy, „megérti a tiltás indoklását, de felhívta a figyelmet, hogy a terápiát gyakran szigorú keresztény közösségekben végzik”.

Azt is megkérdőjelezte, hogy a törvényjavaslat hogyan tesz majd különbséget azok között, akiket terápiára kényszerítenek, vagy akik önkéntesen folyamodnak ehhez a módszerhez.

Az államtanács szerint továbbá a terápia betiltását jogilag nem lehetne megvalósítani mivel a terápiát végző szakemberek egyszerűen másként írnák le a kezelés módszereit, folyamatát.

Egy felmérés szerint Hollandiában körülbelül 15 szervezet és magánszemély folytat reorientációs terápiát, ezek többsége pünkösdista, baptista és evangélikus gyülekezetekben zajlik.

2020-ban az ENSZ az ilyen terápiák globális betiltását szorgalmazta.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább