Külföld

Holland védelmi miniszter: Az USA jóváhagyta F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Hollandia F-16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának – közölte pénteken Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.
Ollongren a korábban az X közösségi oldalon üdvözölte az amerikai kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy Hollandia teljeskörűen kiképezze az ukrán pilótákat.

„A következő lépésekről az európai partnerekkel szoros együttműködésben fogunk dönteni” – tette hozzá.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter is örömét fejezte ki hogy az Egyesült Államok szabad utat adott a vadászgépek Ukrajnába szállításához.

„Ez fontos mérföldkő Ukrajna számára, országa és népe védelmében” – fogalamzott a miniszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta sürgeti az Ukrajnát támogató országokat, hogy szállítsanak vadászgépeket, amelyek szerinte elengedhetetlenek az orosz légitámadások elhárításához. Az Egyesült Államoknak azért kellett jóváhagyást adnia, mert a repülőgépeket ott gyártják.

Hollandia Dániával együtt egy tizenegy országból álló szövetség élén áll, amely elkötelezett ukrán pilóták kiképzése mellett. Az összefogás májusban jött létre a világ hét iparilag legfejlettebb országa (G7) vezetőinek Japánban tartott csúcstalálkozóján.

A pilóták kiképzési programját az Egyesült Államok májusban hagyta jóvá, de a folyamat első eredményei csak jövőre várhatóak.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka májusban azt mondta, hogy a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik. A pilótákat Ukrajna választja ki, valószínűleg olyanokat, akik már tapasztalattal rendelkeznek a MiG típusú szovjet vadászgépek kezelésében. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelmük, mivel az F-16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább