Kiemelt Külföld

Hogy a transzneműek ne sértődjenek meg: anya tej helyett emberi tej

olvasási idő:1 perc, 8 másodperc

Ezt a kifejezést használják az angol kórházak…

Bár az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Rendszerében (NHS) a világon a legmagasabb koronavírus okozta halálozási arány, az egyik kórházi agytrösztnek volt ideje arra, hogy egy égető problémára találjon megoldást. Ez pedig, hogy a kórházi intézmény nemi szempontból semleges nyelvet tudjon alkalmazni a szülészeten az „egészségügyi egyenlőtlenség” leküzdésé céljából.

Hogy a transzneműek ne sértődjenek meg.

Így az “anya tej” helyett a “emberi tej” kifejezés lesz használva.

A Brighton és Sussex Egyetemi Kórházban hétfőn azt mondták az anyasági osztály dolgozóinak, hogy alkalmazni kezdik az Egyesült Királyság első nyelvi irányelveit, amely “transz- és nem bináris szüléssel foglalkozó embereket támogat”. Ez azt jelenti, hogy az orvosok, az ápolónők és a szülésznők ezentúl “szülő szülőkre” hivatkoznak, nem pedig “anyákra”. És nem lesz több “anyatej”; az elfogadott kifejezés inkább az “emberi tej” lesz.

A “nőt” mostantól “nőnek vagy személynek” kell nevezni. Az “apát” pedig “társszülőnek” vagy “második biológiai szülőnek”. Az olyan szavakat, mint az „anyai” vagy az „anyasági”, különféle módon kell elkerülni, például az „anyai beleegyezés” megváltoztatható „megalapozott beleegyezésre” és a „szülési gondozás” helyett „perinatális gondozás” használható. A “szoptatás, mellre helyezés” pedig helyettesíthető a “mellkasra helyezéssel”.

Az új terminológiát a dokumentumokban és más kommunikációban, például az alkalmazottak értekezletein fogják használni. A páciensekkel és más egyénekkel folytatott személyes kapcsolatok során a nyelvnek tükröznie kell az egyén nemi identitását – írja az RT.com

Akit bővebben érdekel itt olvashatja.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább