Kiemelt Külföld

Hivatalos: 31 év után ismét Oroszországhoz tartozik Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson Zaporozsje megyében a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luganszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra.

Ha támadás éri a területeket, Oroszország elleni támadásként fogják kezelni

„Sehogy másként nem is lehet” – mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától visszacsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

Az orosz elnök péntek délután írta alá a Kremlben négy régiónak – a szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságnak, valamint az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon és Zaporozsje megyének – az Oroszországi Föderációba felvételéről szóló szerződéseket a területek vezetőivel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy az emberek saját akaratukból dötöttek úgy a donyecki, luganszki, herszoni és zaporozsjei régióban, hogy Oroszország részévé akarnak válni. Mint fogalmazott, a lakossság 80-90 százaléka szavazott az Orosz Főderációhoz való csatlakozásra.

Putyin emlékeztet az ENSZ önrendelkezési jogáról szóló alapokmányára:

„mindig emlékezni kell az orosz tavasz hőseire, azokra, akik meghaltak az anyanyelvükhöz való jogukért”

– mondta Putyin, mielőtt aláírta a területek Oroszországhoz visszacsatolásáról szóló dokumentumot.

A hadműveletekben elesett orosz katonák tiszteletére buzdított mindekit, akiket „Nagy-Oroszország hőseinek” nevezett.

Nemzeti katasztrófának nevezte a Szovjetunió összeomlását, amit „a pártelit követett el anélkül, hogy kikérte volna a hétköznapi emberek véleményét”. Szerinte az emberek eltökéltek afelé, hogy „visszatérjenek az igazi történelmi hazájukba”.

„Zaporozsje, Herszon, Luganszk és Donyeck lakói örökre polgárainkká válnak”

– emelte ki az orosz elnök. Továbbá felszólította a kijevi rezsimet, hogy azonnal hagyjon fel minden ellenségeskedéssel.

Az orosz elnök a továbbiakban arról beszélt: a Nyugat célja, hogy elpusztítsa Oroszországot, ezt a célját pedig Ukrajnában leplezte le. Szerint a Nyugat mindent meg fog tenni azért, hogy fenntartsa a gyarmati rendszert. Szerinte a nyugati vezetők tévesen azt gondolják, hogy nekik nincs szükségük Oroszországra, hanem Moszkvának van szüksége a Nyugatra. Mint fogalmazott, a Nyugat azt várja, hogy minden ország feladja szuverenitását az Egyesült Államok javára.

„Oroszország nem fog ilyen szabályok szerint élni”

– hangsúlyozta az orosz elnök.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább