Külföld

Hidvéghi Balázs: Rendszerszintű a brüsszeli korrupció

Az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében, magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ahhoz, hogy ne történhessenek újabb emberi tragédiák a Földközi-tengeren, alapjaiban kell megváltoznia Európában a migrációhoz való hozzáállásnak. Minden jel arra mutat, hogy rendszerszintű a brüsszeli korrupció, ugyanis a botrány tovább gyűrűzik, és kiderült, nem elszigetelt esetről, hanem egyre többeket érintő ügyről van szó – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

 

Vissza kell állítani a határvédelmet, és azt az üzenetet kell küldeni mindenki számára, köztük az embercsempészeknek, hogy nem lehet Európába illegálisan belépni. Akik pedig jogosulatlanul tartózkodnak az unió területén, azokat vissza kell küldeni a hazájukba – jelentette ki a fideszes EP-képviselő.

Kiemelte, az Európai Unió lépéskényszerben van, az illegális migráció ugyanis erősödik. Az adatok azt mutatják, hogy a 2015-ös válság idején tapasztaltaknál is több illegális belépési kísérlet történik az uniós külső határokon. Nem azokat az országokat kell támadni, amelyek a határokat védik, hanem biztosítani kell a törvények tiszteletben tartását – tette hozzá.

„Nem lehet egy olyan helyzetet állandósítani, ahol a torvénysértő, illegális cselekedet lehetőséget biztosít az uniós belépésre” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: ezt az uniós tagállamok állampolgárai nem akarják, a kormányok pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy egy ilyen rendszert fenntartsanak.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az unió minél hamarabb anyagi forrásokat biztosíthat a fizikai határvédelem, beleértve a kerítés, vagy a határfalak biztosításához. Jogos elvárás, hogy a tagállamok ilyen intézkedéseit közös uniós költségvetésből finanszírozzák.

Hozzátette: a rendszerszintű a brüsszeli korrupció Eva Kaili szocialista európai parlamenti alelnök letartóztatásával kezdődött, és azóta hétről hétre újabb brüsszeli politikusok kerülnek előzetes letartóztatásba, mert kenőpénzért cserébe külföldi érdekeket képviseltek.

Információk szerint legutóbb az Európai Bizottság egyik főigazgatója saját magának engedélyezte a Katar által fizetett luxusrepülőutak igénybevételét, amelyek értéke meghaladja a 20 millió forintot. Az uniós bizottság közlekedésért felelős főigazgatója legalább kilenc alkalommal fogadta el a luxusrepülőjegyeket akkor, amikor az uniós testület a Katar számára előnyös közlekedési megállapodásról tárgyalt – mondta.

„Ez is mutatja, hogy rendszerszintű problémáról beszélhetünk, a brüsszeli bürokraták úsznak a korrupciós ügyekben. Ezért is képmutató és álságos, ahogyan az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság Magyarországot rendszeresen kioktatja, leckézteti és fenyegeti jogállamisági ügyekben” – fogalmazott.

 

Itt az idő, hogy az uniós intézmények a saját házuk táján tegyenek rendet, és ne a tagállamokat támadják – jelentette ki Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: eljött az ideje annak is, hogy a jövőre esedékes európai választások alkalmával a választópolgárok „rendet tegyenek” az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. Új emberek kellenek, új szabályok és átláthatóság–- tette hozzá a fideszes politikus.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább