Külföld

Hidvéghi: Akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannak

A Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt a példátlan brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban.

„Egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy ez a politikai korrupció klasszikus esete. Itt nem lobbizásról van szó. Külföldi hatalmak befolyást vásárolnak, manipulálják a döntéshozatali napirendet és a politikai döntéseket” − kezdte felszólalását csütörötkö Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Unió demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozásokkal foglalkozó INGE bizottság ülésén.

„Ez rávilágít arra, hogy világosabb és szigorúbb szabályokra van szükség az NGO-k átláthatóságával kapcsolatban. Tudnunk kell, kik ők, mit csinálnak, kik állnak a háttérben, és a legfontosabb, hogy honnan jön a pénzük, és hogy mit kell ezért cserébe tenniük” − fejtette ki Hidvéghi Balázs.

Hidvéghi Balázs elmondta, Magyarország számára ez nem ismeretlen terület, néhány évvel ezelőtt a magyar kormány elfogadott egy, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amiért kemény kritika és támadások középpontjába került a parlamentben, különösen a baloldalról.

„Talán a Jóisten humorérzéke, hogy a kemény kritikusok közül néhányan, akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannak vagy nyomozás alatt állnak” − tette hozzá a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Hidvéghi ezután a bizottság előtt felszólaló panelisták felé fordulva feltette a kérdést: Nem gondolják, hogy itt az ideje a világosabb és szigorúbb szabályok elfogadásának az NGO-k brüsszeli működésével és befolyásolásával kapcsolatban?

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább