Kiemelt Külföld

Hiába utazott Scholz, Brazília kimarad az ukrajnai konfliktusból

Brazília nem szállít lőszert azokhoz a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz, amelyeket Németország ígért nemrég Ukrajnának

– közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Olaf Scholz német kancellárral történt találkozója után.

„Brazília nem érdekelt abban, hogy továbbadja a lőszert az ukrajnai háborúban való felhasználásra”

– mondta Lula a Scholzcal tarott közös sajtótájékoztatón. Olaf Scholz vasárnap este érkezett Brazíliába, négynapos dél-amerikai útja utolsó állomására.

„Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban”

– tette hozzá Lula.

Németország már áprilisban, nem sokkal az ukrajnai orosz támadás elindulása után Brazíliához fordult lőszerekért a Gepárdok számára. Lula azonban most elzárkózott a kérés teljesítésétől. A sajtótájékoztatón a brazil elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást szeretne a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szövetség és az Európai Unió (EU) között. Scholz hangsúlyozta, mindkét fél érdekelt a szerződésben.

A Mercosur államai – Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay – 1999 óta tárgyalnak a kereskedelmi megállapodásról az EU-val. Az elvi megállapodás már 2019-ben megszületett, maradt azonban még néhány nyitott kérdés, különösen az Amazonas-vidék jobb védelmével kapcsolatban.

Olaf Scholz bejelentette, hogy ősszel újrakezdik a német–brazil kormányzati konzultációkat, amelyek 2015-ben kezdődtek, majd Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök ideje alatt abbamaradtak.

A német kancellár támogatásáról biztosította Lulát a január 8-i brazíliavárosi eseményekkel kapcsolatban, amikor Bolsonaro hívei lerohanták a kormányépületeket, mert nem fogadták el a választási vereséget.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább