Kiemelt Külföld

Hiába a bőrszín, Idris Elba nem elég fekete a BBC-nek

olvasási idő:1 perc, 33 másodperc

A diverzitásért felelős vezető szerint…

Az angol BBC-nek már nem elég, ha fekete vagy, már feketét is kell játszanod a filmekben ahhoz, hogy elfogadjanak – derül ki Miranda Wayland, a BBC diverzitásért felelős vezetőjének mondandójából.

Hiszen lehet Idris Elba az egyik legjobb fekete színész, ha ezt nem viheti vászonra, mivel feketének lenni nemcsak bőrszín kérdése, hanem több annál. Egy sorozatban nem elég, ha a fekete főszereplőnek csak fehér barátai vannak, mivel így magányosnak érzi magát.

Kell még több sötét bőrű ember, mert másképpen „nem érződik hitelesnek” a sorozat.
Ehhez jön még egy nagyon fontos elem, Luthernek, a fekete nyomozónak karibi ételeket kell ennie,
mert enélkül a sorozatban nem tud azonosulni a bőrszínével – legalábbis a BBC diverzitásért felelős vezetője szerint.

Persze az a tény a kedves diverzitásért felelős hölgyet (remélem, itt ez most nem számít szexizmusnak) nem zavarja, hogy a nézőközönség szerint annyira jó John Luther nyomozó, azaz Idris Elba, hogy még a Golden Globe-díjat is megkapta. Miranda Wayland az egész Luther-ellenes nyilatkozatát pedig úgy zárta le:

„Amikor először kijött [a sorozat], mindenki imádta, hogy Idris Elba is játszani fog benne – egy erős, fekete főszereplőt.” Majd gyorsan hozzátette, hogy hamar jött a „feketeleves”:

„Nincsenek fekete barátai, nem eszik semmilyen karibi ételt. Ez így nem elég hiteles.”
Az eset után Neil Cross, a sorozat alkotója is nyilatkozott: „Nincsen sem tudásom, sem tapasztalatom, sem jogom, hogy megpróbáljam megragadni, milyen is lehet egy fekete férfi napjaink Nagy-Britanniájában.”

Cross hozzátette, hogy „hatalmas arroganciára” vallott volna, ha megpróbál egy fekete karaktert létrehozni.

Ezért eredetileg nem is fekete karakterként írta meg a nyomozó szerepét.
A BBC az eset után természetesen egyből elkezdett mentegetőzni, hogy enélkül is van nekik elég fekete sorozatuk, mint például a „Destroy You” vagy a „Small Axe”. Hiszen ők 2020 nyarán a BLM-tüntetéseken megígérték, hogy 100 millió fontot költenek el arra, hogy a csatornát „sokszínűbbé és inkluzívabbá” tegyék. (888)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább