Külföld

Heteken belül beiktathatják Olaf Scholzot

Megegyeztek programjukról a kormányzásra készülő német pártok, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek legális migrációs útvonalakat hoznának létre.

 

Hamarosan megalakulhat Németországban a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek alkotta új kormány. A pártoknak nyolc héttel a választások után sikerült megállapodniuk a közös programról, és bár a miniszterek névsora még nem nyilvános, biztosnak tűnik, hogy a Zöldek egyik társelnöke vezetheti majd a külügyi tárcát.

 

Megállapodtak az új német kormánykoa­lícióról a szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek vezetői. A három párt elnökei, valamint Olaf Scholz, a szeptemberi szövetségi választásokat megnyerő SPD kancellárjelöltje szerdán Berlinben mutatták be a koalíciós szerződést, amely tartalmazza az új német kormány programját az elkövetkező évekre. Olaf Scholz a sajtótájékoztatón elmondta, a felek egységesek a haladásba vetett hitben, céljuk, hogy Németország a klímavédelem úttörőjévé váljon.

Ennek megfelelően a kormányprogram egyik leghangsúlyosabb eleme a klímavédelem, a három párt új dinamikát hozna be a német klímapolitikába, hogy sikerüljön elérni a 1,5 Celsius-fokos klímacélt. Az SPD, az FDP és a Zöldek 2038-ról 2030-ra hoznák előre a szénalapú energiatermelés leállításának dátumát. Az egyezmény szerint nem vezetnek be új vagyonadót, illetve a kormányzás első évében tizenkét euróra emelnék a minimálbért, valamint 18-ról 16 évre csökkentenék a választói korhatárt. Az SPD,

az FDP és a Zöldek Németországba irányuló legális migrációs útvonalakat hoznának létre, illetve jelentősen fejlesztenék a hadsereget.

A koalíciós megállapodást még a tárgyalásokon részt vevő pártok tagságának is el kell fogadnia, erre december első napjaiban kerülhet sor. Amennyiben sikerül megegyezniük, a szociáldemokrata jelölt Olaf Scholzot a december 6-i héten iktathatják be Németország új kancellárjának, és ekkor alakulhat meg az új kabinet, véget vetve a kereszténydemokrata Angela Merkel tizenhat évig tartó kormányzásának.

A tájékoztató előtt a Die Welt úgy értesült, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták egyelőre nem kívánják bejelenteni a miniszterek névsorát. Sajtóinformációk szerint ugyanakkor a megállapodás szerint hat minisztériumot az SPD, ötöt a Zöldek, négyet az FDP politikusa irányíthat.

A belügyminisztériumot feltehetően a szociáldemokraták vezethetik majd, ahogyan a védelmi és az egészségügyi tárcát is. A pénzügyminiszter várhatóan a liberálisok elnöke, Christian Lindner lesz. Az FDP szerezheti meg az igazságügyi minisztériumot is. A külügyminisztérium vezetését Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke veheti át. Az ökopárt másik vezetője, Robert Habeck töltheti majd be a gazdasági és klímaügyi miniszteri posztot.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább