Belföld

Hernádi Zsolt: A szankciókkal nem lehet Oroszországot térdre kényszeríteni

Hernádi Zsolt Mol vezér a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt pódiumbeszélgetésén Esztergomban azt mondta: mindenki azt hitte, hogy emiatt le fog ülni az orosz gazdaság, de az oroszok átcsoportosították a teljes ellátási útvonalat.

„Bebizonyosodott, hogy a szankciókkal Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni” – mondta Hernádi.

Ma az orosz kőolajexport 80 százaléka áttevődött Indiába és Kínába.

Az európai energiapaci helyzetről szólva hangsúlyozta: áttevődtek a súlypontok, de az ellátásbiztonsági kockázat többé-kevésbé fennmarad.

„Ellátásbiztonsági káosz azért nem alakult ki” – mondta –, mert egyrészt meleg tél volt egész Európában, másrészt az árak miatt elképesztő mértékben csökkent a gázfogyasztás, Európában 22 százalékkal.

Hernádi Zsolt a német lapban megjelent hírt, amely szerint a Mol és Törökország a legnagyobb dízelbeszállítója Ukrajnának, bődületes hazugságnak nevezte.

Azt mondta, a Mol a logisztikai lehetőséget, a logisztikai támogatást adja, és Magyarországról az ukrán dízelbehozatalnak a 6 százaléka érkezik.

A hulladékgazdálkodás és a zöldátmenet témájával kapcsolatban egyebek mellett azt emelte ki, hogy a Mol tíz éven belül 185 milliárd forintnyi beruházást vállalt.

Úgy fogalmazott: – Elvállaltuk azokat a kritériumokat, amelyeket a magyar államnak teljesítenie kell a hulladékfeldolgozásnál.

Megjegyezte azt is, hogy teljesen más típusú hulladékválogatókat fognak építeni, olyanokat, amelyek valóban minőségi alapanyagot tudnak készíteni az újrahasznosításra, és ezeket értékesíteni lehet. Kitért arra is, hogy a hulladék a rezsivédelem alá tartozik, és pillanatnyilag nincsen arról szó, hogy a hulladék elviteléért a lakosság többet fizessen.

Hernádi Zsolt a rezsivédelem témáját érintve fontosnak tartotta, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosság egy részének igenis szüksége van támogatásra – hangoztatta.

„Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen” – jelentette ki.

A Mol pénzügyi helyzetéről és gazdasági környezetéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben a cég makrogazdasági, olajipari környezete sokkal rosszabb, mint a tavalyi volt. Hozzátette: tavaly a vállalatoknál az ipari beruházások összege már markánsan elkezdett csökkenni, és a magyar makrogazdaságban három év múlva hiányzik majd, ha a Mol csökkenti a beruházásait.

Az extraprofitadóval összefüggésben megjegyezte, „Az olyan, mint a kábítószer: rá lehet szokni”. Úgy fogalmazott: egyszer-egyszer lehet használni, de utána gyorsan ki kell vezetni, mert beruházások fognak elmaradni.

Kitért arra is, hogy a Molnál azt vallják, ami jó a cégnek, az jó az országnak is, és ez fordítva is igaz: ami rossz az országnak, az rossz a Molnak is.

Hozzáfűzte: egy magyarországi központú vállalat akkor lehet erős, ha a magyar kormány is erős.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább