Belföld

Határrevíziót akar egy momentumos politikus

A Nógrád megyei Horváth Ferenc területcsere révén szerezné vissza a somoskői várat.

Egy momentumos politikus Facebook-posztban vetette fel, hogy meg kellene fontolni egy területcserét Szlovákiával, melynek részeként hazánkhoz kerülne a somoskői vár. A nógrádi politikus az Azonnalinak is elmondta, hogy miként pattant ki a fejéből az ötlet. Azzal érvel, hogy Somoskő település Nógrád megyében, Magyarországon található, a falutól húsz méterre lévő somoskői vár viszont már szlovák területen áll. Északi szomszédunkban a legközelebbi település, Sátorosbánya négy kilométerre van a vártól, a többi környékbeli község pedig legalább tízre, így a vár nem kapcsolódik szervesen semmilyen településhez a szlovák oldalon.

A posztjában leírja, hogy 1999-ig húsz kilométert kellett utazni Somoskőről, ha valaki fel szeretett volna menni a pár lépésre lévő várba, azóta közvetlenül át lehet menni, de néhány évig még ezt követően is útlevél kellett, 2007-től, a schengeni egyezmény hazai életbeléptetésétől látogatható újra szabadon Magyarországról is.

Persze tisztában van azzal, hogy mindkét ország az Unió tagja és „természetesen nem ez a legfontosabb sem Magyarország, sem a Nógrád életében, mégis azt gondolom, hogy ez a vár és Somoskő összetartoznak” – fogalmaz. Úgy véli, évtizedek óta most van először olyan kormánya Szlovákiának, ahol „észérvek alapján és kölcsönösen előnyös hatások mentén felvethetőnek tartom a vár néhány hektáros területének – az utóbbi években más esetekben már alkalmazott – területcsere alapú kérését – írja.

A portálnak azt nyilatkozta, hiszi, hogy „két fejlett, jószándékú európai ország a 21. században példamutató tárgyalások útján helyre tud tenni egy 1924 óta fennálló, nyilvánvalóan irracionális helyzetet”. Kijelentette továbbá, hogy akár Somoskő közvetlen közelében is végrehajtható a területcsere, de nem szeretne szerepet téveszteni. (mandiner/azonnali)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább