Külföld

Hatalmas, 7,5-ös földrengés rázta meg Japánt

Hétfő délután 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg Japán nyugati részét – számolt be a CNN. A BBC tudósítása szerint a földrengés 7,6-os erősségű volt. A Japán Meteorológiai Szolgálat az Isikava prefektúrában található Noto-félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra.

A földrengés, amelynek mélysége 10 kilométer volt, helyi idő szerint 16 óra 10 perckor következett be az Isikava prefektúrában lévő Anamizutól mintegy 42 kilométerre északkeletre – számolt be a CNN.

A JAPÁN METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT SZÖKŐÁRRIADÓT RENDELT EL A NYUGAT-JAPÁN PARTVIDÉKEKRE. A METEOROLÓGIAI HIVATAL SZERINT AKÁR ÖT MÉTER MAGAS HULLÁMOK IS ELÉRHETIK A NOTO-FÉLSZIGETET.

A hatalmas rengést a szolgálat szerint erős utórengések sorozata követte. Az amerikai földtani intézet szerint 16:18-kor egy 6,2-es erősségű, 10 kilométer mélységű utórengés következett be Anamizutól mintegy 4 kilométerre délnyugatra.

Anamizutól 58 kilométerre északkeletre 5,2-es erősségű utórengésről érkezett jelentés.

BBC arról ír, a japán közszolgálati televízióban nagy betűkkel, villogva jelent meg az „evakuáció” felirat, amely felszólította az ott élőket, hogy a téli időjárás ellenére meneküljenek a magasabban fekvő területekre.

Az ország legnagyobb atomenergia-üzemeltetője, a Kansai Electric közölte, hogy az érintett területen lévő atomerőművekben „nem történt semmilyen rendellenes dolog”.

Az egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófa sújtotta Japánt 2011-ben

2011-ben Japánt 9,0-s erősségű földrengés és az azt követő szökőár sújtotta, amely végigsöpört az északkeleti part menti településeken, közel 18 ezer ember halálát okozva. A szökőár zónaolvadást idézett elő a fukusimai erőműben, ami Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt.

Nagy pusztítást okozott a törökországi földrengés

A tavalyi év egyik legnagyobb természeti katasztrófáját is földrengés okozta, Törökországot 7,8, majd 7,7-es erősségű földrengés rázta meg. A tragédia több száz milliárd dolláros kárt okozott, többen meghaltak vagy megsérültek, és jelentős kár keletkezett a török infrastruktúrában.

(Index)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább