Kiemelt Külföld

Harc a teljes déli határszakaszon, a magyar rendőrökre is lőttek

Szintet léptek az események a déli határnál. Az elmúlt két napban a határt támadták és Szabadka belvárosában is volt leszámolás. Ma, azaz pénteken este 18 óra óta a Makkhetestől Palicsig a teljes határmenti erdősávban lőnek. Helyi forrásunk szerint eddig három mentő érkezett, több sérült migránst a társaik hoztak ki az útra és adtak át a mentőegységeknek. Úgy tudjuk, szerdán kézigránáttal figyelmeztették a határkerítésnél szolgálatot teljesítő magyar rendőröket és határvadászokat, majd csütörtökön éjszaka szervezett támadást indítottak az afgán embercsempészek és tüzet nyitottak a magyar egyenruhásokra.

Szerda óta totális háborút folytatnak afgán embercsempész terrorista csoportok, egyfelől likvidálásra kijelölt szír bandák ellen, valamint megtámadták a szerb–magyar határt védő magyar rendőröket és határvadászokat is. Szerbiai hatósági forrásaink szerint jelen pillanatban is zajlik a tűzharc a déli határ menti erdősávban a szerb oldalon, Makkhetestől egészen Palicsig. A terület átvizsgálása folyamatban van, sorra érkeznek a mentők és a bevetési egységek a helyszínre, miközben még mindig hallani a lövéseket.

Több sérült van az erdőben, akiket a területet átvizsgáló egységek találtak, és vannak, akiket társaik kihoztak az útra, ahová három mentő érkezett

– mondta forrásunk. Kérdésünkre, hogy körülbelül hány sérült lehet azt mondta, azt egyelőre megbecsülni sem lehet.

Hozzátette, jelenleg a 400/59-es, tálib gyökerű, azaz afgán terrorista csoport és annak 314-es segélycsoportja támadja a 313-es csoportot, továbbá kijelölt szír csoportok likvidálása is zajlik. Az afgánok területein már csak néhány szír vezető csoportjai haladhatnak át.

21 óra után Hajdújáráson, az úgynevezett Majkin szállásnál is lőni kezdtek, rövidebb-hosszabb sorozatokban. Ez már nem erdő, hanem lakott terület. A korábbiakhoz képest is fokozott tűzharc előzménye, hogy szerda délelőtt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekből a déli határhoz szállított rabok a korábban több helyen átvágott kerítés hibáit kijavították. A határt védő kerítés jelenleg teljesen ép, azon sem szerdán, sem csütörtökön nem tudták átvezetni a migránscsoportokat az embercsempészek.

Szerdán válaszképpen kézigránát robbant gyakorlatilag a kerítés mellett, Radanovác és a Makkhetes között.

A gránát figyelmeztetés volt. Az embercsempészek a szerdai és csütörtöki migráns csoportokat az erdőben terelték össze. Több száz migránsról beszélünk. A területet uraló terrorista csoportokkal együtt óriási létszámban vannak jelenleg itt az erdeinkben

– mondta informátorunk. Csütörtökön a korábbi figyelmeztetést már szervezett támadás követte, éjjel fél 2-től, egész pontosan a 439-es határkőnél. Egy afgán csoport több fegyverrel rohant a kerítésnek és több lövést is leadtak, miközben azt kiabálták: “Sribio, Sribio” – azaz Szerbia. Forrásunk úgy tudja, sérült is van a magyar egyenruhások között.

Még a szerdai napon ismételten Szabadka belvárosában is történt támadás. Mint ismert, másfél hete a Lidl parkolójában adtak le több lövést. Egy migráns férfi az autójánál rogyott össze, másnap a kórházban meghalt. Ezúttal késsel támadták rá egy szír migránsra, egy utazási iroda előtt, fényes nappal. A férfit késsel többször megszúrta, ütlegelte, rugdosta két afgán embercsempész.

Informátorunk azt mondja, a leszámolásra azért került sor, mert a migráns korábbi átjuttatási kísérlete meghiúsult, a pénze viszont elfogyott, és az újabb kísérletért újra fizetni kell. Ilyenkor kölcsönt szoktak adni a csempészek, amit le kell dolgozni. Ha valaki kölcsönt vesz fel, valamilyen besegítő munkát, feladatot kap: lehet drogbeszerző, őrszem vagy létrabeszerző, és addig kell szolgálnia, amíg azt mondják, most már megszolgálta az átjutás árát és megindulnak vele.

Ez a szír a 313-asoktól kért kölcsönt, létrabeszerző feladatot kapott, amit egy ideig csinált is, de besokallt és ki akart szállni. Azt mondta, inkább átmegy egyedül. Hát ilyen lehetőség az nincs errefelé

– mondta kontaktunk. A férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, kórházba szállították. Arról nincs információ, hogy életben van-e még, és ha igen, túl van-e az életveszélyen.

Megkerestük a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot és e-mailben azt kérdeztük, meg tudják-e erősíteni, hogy szervezett fegyveres támadás érte csütörtökön éjszaka a határt védő rendőreinket, és ha igen, történt-e személyi sérülés? Sikerült-e elfogni, és ha igen, hány támadót?

Forrás: Pesti Srácok, Füssy Angéla,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább