Külföld

Handelsblatt: Az Európai Unió tartalékai gyakorlatilag kimerültek Ukrajna miatt

A magasabb kamatlábak további nyomást gyakorolnak az EU hosszú távú költségvetésére, amelyet már így is több válság – többek között az ukrajnai konfliktus, a migráció és az energiaellátás problémája – szorongat – jelentette hétfőn a Handelsblatt című napilap alapján az Oroszhirek.hu.

A világjárványt követően ezek a problémák túlterhelik az EU pénzügyi forrásait – írta a német lap.

A költségvetési tartalékok „gyakorlatilag kimerültek” – áll a cikkben, miközben a kihívások egyre nőnek, és Brüsszel cselekvőképessége egyre csökken.

A jelentés a 2024-es költségvetés, valamint a 2021–2027-es évekre vonatkozó úgynevezett többéves pénzügyi keret (MFF) uniós felülvizsgálata előtt készült.

A dokumentum szerint az uniós tagállamok hajlandósága az egységes költségvetés költségeinek fedezésére alacsony, különösen Németországban, az unió legfontosabb nettó befizetőjében.

Mindez alááshatja az EU azon képességét, hogy finanszírozza prioritásait vagy reagáljon előre nem látható eseményekre, és veszélybe sodorhatja a kiemelt programokat – figyelmeztet a közlemény.

A jelentés rámutatott, hogy az EU-nak rengeteg kötelező kiadása van, így kevesebb mint évi 30 milliárd euró marad Ukrajna támogatására, az energetikai átalakulás felgyorsítására, a chipipar megerősítésére, a hazai tiszta technológiai termelés fellendítésére, új nyersanyagforrások megnyitására és Kína Selyemút-kezdeményezésével szembeni fellépésre.

A merev kötelező kiadásokra szorítkozva „az EU nem tud geopolitikai hatalommá emelkedni” – zárta a Handelsblatt, megjegyezve, hogy a jelenlegi költségvetési struktúrával a gazdasági blokk nem felel meg a kihívásoknak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább