Belföld

Hamarosan megkezdődik a Gidrán harckocsik felszerelése Kaposváron

Rövidesen megkezdődik 40 Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel történő felszerelése Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen szombaton.

Maróth Gáspár az Óbudai Egyetem Okosipari Tudományos és Innovációs Park Kaposvár (TIPK) szakmai workshopján azt mondta, a harcjármű – amelyből a magyar honvédség már korábban tízet vásárolt és további több százat tervez beszerezni – az élvonalbeli török hadiipar emblematikus fejlesztése.

Kaposváron, az ipari park egyik már meglévő üzemcsarnokában kezdődik meg az első 40 harckocsi védelmi integrációja, azaz felszerelése harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel és érzékelőkkel.

Hozzáfűzte: a járművek fő elemeit is a somogyi megyeszékhelyen gyártják majd, és teljes összeszerelésük is helyben történhet meg a későbbiekben.

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a Kaposváron épülő TIPK hadiipari kutatás-fejlesztési tevékenységeket is folytat majd, ami a világban felértékelődő hadiipari fejlesztések szempontjából nagy jövővel kecsegtet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaerőpiac a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek irányába rendeződött át, ezt pedig a képzési rendszer átalakítása is segítette Magyarországon.

Kiemelte: a beruházások növekedési üteme az „EU TOP 3-ban volt” 2015 és 2019 között Magyarországon, ez pedig azért fontos, mert „a jelen beruházása a jövő növekedése”. A miniszter kifejtette:

Magyarország élen jár az innovációban is, ugyanis itt nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma az EU-ban 2010 óta. Mindez annak köszönhető, hogy a magyar kormány GDP-arányosan kiemelkedő támogatást biztosít a K+F ágazat számára.

Palkovics László elmondása szerint a kormányzat szeretné elérni, hogy 2030-ra a forgalomba kerülő buszok 70 százalékát hazai gyártású járművek tegyék ki, tízből hét vasúti jármű magyar gyárakban készüljön, képes legyen önellátási szinten biztosítani a magyar védelmi ipar a honvédség igényeit, az egészségipar pedig a hasonló szinten biztosítsa a különböző vírusok ellen védelmet nyújtó oltóanyagokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter, az Óbudai Egyetemet működtető Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében azt mondta: az ország szempontjából kiemelkedően fontos, hogy stabil legyen a gazdasága, legyen felkészült a legváratlanabb helyzetekre is, rendelkezzen erős védelmi és egészségiparral, legyen képes a lehető legtöbb tekintetben az önellátásra.

A világjárvány és a háború rámutatott, hogy e képességek visszaszerzése kiemelkedően fontos, és hozzájárul az ország versenyképességéhez is.

A TIPK és a kaposvári hadiipari tevékenység szerinte mindezeket a célokat is szolgálja majd. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett: a megyeszékhely 2010 óta a kormányzat jelentős támogatásának is köszönhetően komoly ipari fejlődésen ment keresztül, ezen belül az élelmiszeripar és a gépipar vált húzóágazattá, ezeknek is köszönhető, hogy mintegy háromezerrel több ember dolgozhat ma városban, mint tíz esztendeje. A jövőről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a TIPK megjelenésével a magas hozzáadott értékű ágazat is komoly fejlődésnek indul a városban, ami újabb lehetőségeket jelent a térség és lakói számára.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora azt mondta, a TIPK-ben a jelenlegi elképzelések szerint – egyebek mellett – festékanyagokkal, szóróeljárásokkal, fémmegmunkálással, környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek majd, a hadiipari technológiák fejlesztését szintén kiemelten kezelik majd.

Gelencsér Attila, a Somogy 1. számú választókörzetének a választásokon újrainduló országgyűlési képviselője kiemelte: a helyi befektetések és beruházások legfontosabb célja, hogy helyben tartsák a városban élőket, hozzájáruljanak a helyi ipar fejlődéséhez. Beszámolt arról, hogy az elmúlt évtizedekben meghonosodott az ipari kultúra a somogyi megyeszékhelyen, a város pedig ennek segítségével fejlődésnek indult, bővült a foglalkoztatottak száma, és várhatóan azoknak egy jó része is „hazacsábul”,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább