Külföld

Halálra ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

Két LMBT-aktivistát ítéltek halálra Iránban – közölték jogvédő csoportok. Egy urmijai bíróság a 31 éves Zahra Seddiqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart „földi megrontás” vádjában találta bűnösnek.

A Hengaw Emberi Jogi Szervezet jelentése szerint azzal vádolták őket, hogy a homoszexualitást népszerűsítettek, a kereszténységet hirdették és az iszlám köztársasággal szemben álló médiumokkal kommunikáltak.

Az iráni igazságszolgáltatás később megerősítette az ítéleteket, de azt mondta, hogy azok emberkereskedelemmel és nem aktivizmussal kapcsolatosak.

„A kibertérben megjelent hírekkel és a terjesztett pletykákkal ellentétben ezt a két személyt azzal vádolták, hogy nőket és fiatal lányokat vezettek meg, és a régió valamelyik országába csempészték őket” – jelentette a helyi igazságszolgáltatás Mizan nevű hírportálja.

A Norvégiában bejegyzett Hengaw szerint Seddiqi Hamedani, más néven Sareh a Törökországgal és Irakkal is határos Nyugat-Azerbajdzsán tartományban található, többségében kurdok lakta Naqadeh városából származik.

Az Amnesty International korábban „nemi szempontból nem konform emberi jogi aktivistaként” jellemezte,
akit „kizárólag valós vagy vélt szexuális irányultsága és nemi identitása, valamint a közösségi médiában közzétett, az [LMBT] jogok védelmében tett bejegyzései és nyilatkozatai miatt” vettek őrizetbe.

A jelentés szerint 2021 októberében tartóztatta le az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), amikor megpróbált átkelni Törökországba, hogy menedékjogot kérjen.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább