Külföld

Hadgyakorlatot tart a NATO Koszóvóban

A NATO koszovói missziója vasárnap bejelentette, hogy a következő napokban “taktikai” hadgyakorlatokat tart. A bejelentés a Koszovó nyugati támogatású kormánya és a tartomány szerb kisebbsége közötti feszültségek közepette érkezett.
A koszovói erők (KFOR) “rendszeres hadgyakorlatot tartanak a Novo Selóban lévő bázisuk közelében” – jelentette be a misszió a Twitter-fiókján keresztül. “A gyakorlat célja a KFOR-egységek kiképzése a mozgásszabadság biztosítására válságreagálási helyzetben és taktikai szimulációk és logisztikai tevékenységek sorozatából áll”.

A “mozgásszabadság” a barikádok eltávolítására utalhat, amelyeket a koszovói szerb kisebbség e hónap elején emelt a közösségeik körül, hogy megvédjék magukat a többségi albán tartomány biztonsági erőinek behatolása ellen.

A barikádokat azt követően emelték, hogy a koszovói rendőrség a múlt héten letartóztatott egy szerb tisztet, akit azzal vádoltak, hogy megtámadta egyik járőrüket. A Pristina és Belgrád közötti feszültségek fellángolásával albán nemzetiségű tisztviselők váltották fel szerb kollégáikat Észak-Mitrovicában, a legnagyobb szerb többségű településen, Koszovó északi részén. Korábban a Szerb Lista párt összes tagja, akik elsöprő választási győzelmet arattak, lemondott tisztségéről, tiltakozásul Pristina azon, mára elvetett terve ellen, hogy betiltsák a szerb rendszámtáblákat Koszovóban.

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön engedélyt kért a KFOR-tól, hogy legfeljebb 1000 szerb katonát és rendőrt telepíthessen Koszovóba, amint arra az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozata alapján jogosult. Ez a határozat, amely 1999-ben vetett véget a NATO volt Jugoszlávia elleni bombázó hadjáratának, lehetővé teszi Belgrád számára, hogy bizonyos helyzetekben – többek között akkor, ha az ottani lakosság “békés és normális élete” veszélyben van – katonai és rendőri állományt küldjön Koszovóba.

Bár a KFOR még nem válaszolt Vucic kérésére, pénteken az amerikai állami médiának azt mondta, hogy “jelenleg értékeli” a javaslatot. Közben a KFOR szombaton bejelentette saját észak-koszovói bevetésének kiterjesztését.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább