Belföld Gazdaság

Gyurcsányék támadták, most visszahoznák az ársapkát, Orbán is megszólalt

A szerdai nap vezető témáját a miniszterelnök úgy kommentálta, „Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában”. Gyurcsány Ferenc pártja kedd estéről szerda reggelre változtatta meg véleményét az ügyben.

A szerdai nap vezető témája egyértelműen az egyes üzemanyagokra vonatkozó hatósági ársapka kivezetése volt. Orbán Viktor a kormányülés során közösségi oldalán fordult követőihez és kommentálta a helyzetet. A miniszterelnök arról írt, bekövetkezett az, amitől tartani lehetett, amikor (hétfőtől) életbe léptek a brüsszeli kőolajszankciók.

A hazai következményekkel kapcsolatosan Orbán Viktor kifejtette: „Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában”. Ígéretet tett azonban arra, hogy

„Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk”.

A hatósági üzemanyagárat se kiköpni, se lenyelni nem tudta a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártja szerdán arról értekezett, „a benzinár-emelés csak rontani fog a magyar gazdaság és a magyar emberek, családok helyzetén”, majd leszögezték, hogy az úgynevezett árnyékkormány „elutasítja a brutális áremelést”. 

Kedd estig azonban a DK minden fronton támadta az ársapka intézményét. Dávid Ferenc például korábban arról beszélt, hogy akármekkora is legyen a benzin ára, az emberek akkor is ki fogják fizetni. De a párt gazdaságpolitikusa áprilisban is az ársapka ellen érvelt és annak kivezetését javasolta. A Demokratikus Koalíció korábbi követelése szerint már nyár végére eltűnt volna az ársapka, ami így december elejéig támogatta a magyar fogyasztókat. Minapi kritikáiban Gyurcsány Ferenc pártja azt nagyvonalúan elhallgatta, hogy Magyarország még most is azon országok közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a benzin ára.

A kedd este bejelentett változást és nyomában a szerdai fejleményeket a politikusok mellett véleményvezérek és elemzők is kommentálták. Közülük az egyik legnagyobb visszhangot Deák Dániel bejegyzése váltotta ki. A XXI. század elemzője arról írt, dühös, mert „az új szankciós benzinár igenis komoly terhet jelent a családok számára”. „Nincsen mese, ezt be kell látni!” – tette hozzá.

Rámutatott, „Magyarország pont ezért ellenezte a szankciókat a legelejétől fogva.

Ezek az átgondolatlan energiaszankciók, amelyeket a nemzetközi és hazai baloldal az év eleje óta erőltet, egész Európát energiaválságba sodorták. Messze Európában a legdrágább az energia a világon, Brüsszel szankciós politikája tönkreteszi az európai gazdaságot, ezt mindannyian láthatjuk”, írta Deák Dániel.

Kifejtette, hogy a kormány az utolsó utáni pillanatig is védte a családokat a benzinárstoppal, de „sajnos a szankciók okozta európai energetikai folyamatok ezt teljesen ellehetetlenítették. És ezzel itt még nincs vége, mert a baloldal újabb szankciókat tervez…”

Szerda este aztán a kormány bejelentette, hogy 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a MOL-ra. Egészen pontosan arról határozott kormányrendelet formájában, hogy 40 százalékról 95 százalékra emelkedik az adó mértéke a Brent olaj és az Oroszországból származó kőolaj közötti árrésre.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább