Belföld Kiemelt

Gyurcsány vergődik, amiért csak a DK-s önkormányzatok kaszálták el a forrásokat

Gyurcsány még mindig nem tudta feldolgozni, hogy elszúrták az önkormányzatoknak járó rezsikompenzációs keretösszeget. Bár valószínűleg szánt szándékkal tették, hogy most felháborodhassanak.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 44 milliárd forintnyi rezsikompenzációt osztott ki az önkormányzatok számára, ebből 8 milliárdot Budapest kapott. Azonban Baranyi Krisztina és a DK-s polgármesterek nem voltak hajlandóak tárgyalni a támogatásról, így bukták is az egészet.

A DK húzását az ellenzék részéről is több kritika érte, legnagyobb visszhangot a Momentum elnökének bírálata kapott. Gelencsér felhívta a DK-sok figyelmét, hogy “egy kerületi polgármester elsődleges feladata a kerület lakosságának képviselete. Úgy tűnik, ma Budapest polgármesterei közül ezt sajnos nem mindenki gondolja így” – írta közösségi oldalán.

A tegnapi nap folyamán a magamutogató Gréczy Zsolt a DK TV-n reagált a Momentum elnökének szavaira, a DK képviselője szerint a kerületi polgármestereknek a rendszer ellen kell harcolniuk, nem tartotta legfőbb feladatnak, hogy egy polgármester a kerületének lakóit képviselje…

Ma Feri sem bírta magában tartani a véleményét

A Böszme az önkormányzatoknak szánt támogatásokat tisztességtelen ajánlatnak nevezte, konkrétan összehasonlította a helyzetet az 1993-as „Tisztességtelen ajánlat” című filmmel, ahol mint írja „egy dúsgazdag férfi nagyon sok pénzt ajánl fel egy bajba került házaspárnak azért, hogy a feleség töltsön vele egyetlen éjszakát.” Szerinte a rezsikompenzációs kiosztott 44 milliárd forint hasonló helyzet „melynek erkölcstelensége többszörösen és több irányból is túlmutat a filmben bemutatottnál.”

Gyurcsány jelentős hiányosságokkal leírta a rezsikompenzációs összegek kiosztásának folyamatát: „Tavaly októberben a kormány energiamegtakarítási menedzsmenttervet (sic!) kért az önkormányzatoktól. Azzal kecsegtette őket, hogyha helyben mindent megtesznek a takarékosabb energiafelhasználásért, a megnövekedett számla kifizetéséért, akkor a végül hiányzó pénzt a kormány támogatásként odaadja.”

A DK elnöke még azt is elismeri, hogy a rezsikompenzációs „pályázatok beérkeztek. A nyilvánosságra hozott kormányzati értékelés szerint mindegyik érvényes, szabályos, megalapozott volt.”

Ezt követően a pályázatok elbírálásánál az összes polgármesterrel egyeztettek a költségvetésről, majd mindenki meg is kapta a forrásokat. Kivéve, akik nem voltak hajlandóak tárgyalni a költségvetésről, azaz a budapesti DK-s polgármesterek és Baranyi Krisztina. 

Szerinte ezzel az összes többi ellenzéki párt „különalkut” kötött Orbánnal és arra céloz, hogy a kerület lakóinak érdekeit szem előtt tartó polgármesterek tisztességtelenek. „Mi a tisztességes ellenzéki magatartás? Mi van, ha nemcsak az ajánlat tisztességtelen, hanem annak elfogadása is?” 

Majd Antallt hozza fel példának az ellenzéki polgármesterek számára, „értem én: Antall József is múzeumigazgató volt Kádár rendszerében, ahogy ő mondta: alámerült. Az alámerülés azonban nem cinkosság, nem aktív együttműködés.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább