Belföld

Gyurcsány Feri a jelek szerint megfogalmazta a politikai végrendeletét

Nyugalom, a volt miniszterelnök ezzel együtt sem mond le…

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egyre elborultabb posztokkal jelentkezik a közösségi oldalán, ma is egy hosszú Facebook bejegyzésben értekezett az ellenzék jelenlegi helyzetéről, és arra a megállapításra jutott, hogy önvizsgálatot kell tartaniuk. A bukott miniszterelnök szerint a baloldal az elmúlt tizennégy évben „megállás nélkül dolgozott”, ám nem jutott elég messzire.

Gyurcsány megállapította, hogy a baloldal eleget támadta a kormányt, elég sajtótájékoztatót tartottak, eleget tüntettek és elég közleményt adtak ki, sőt a szerinte 2010 óta minden választást elbukó ellenzék képviselői alkalmasak a feladataikra.

Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi ellenzék egyelőre ütközetet és csatát tud nyerni, hadjáratot és háborút nem, majd megfogalmazta, hogy a sikerrel megvívott ütközetek sem vezetnek közvetlenül a háború megnyeréséhez, mert ahhoz az kell, hogy már most felkészüljenek a 2026-os választásokra, és ez szerinte még a végiggondolatlan politikai küzdelmeknél is fontosabb.

A baloldali felkészülés kapcsán megjegyzendő, hogy nemrég Gyurcsány a Spirit FM-nek adott interjúban arról beszélt, hogy ha nincs többsége egy pártnak sem a 2026-as választások után, tárgyalni kell, ezt pedig a DK bárkivel megtenné, aki a jelenlegi kormánypártok bukását szeretné.

Természetesen mi azt mondjuk, hogy mindenkivel lehet tárgyalni, aki nem hajlandó Orbán rendszerét meghosszabbítani, és hajlandó helyreállítani az alkotmányos demokráciát – jegyezte meg.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója korábban lapunknak elmondta, hogy Magyar Péterrel összefogva Gyurcsány Ferenc politikai túlélése garantált lenne, de elveszítené a vezető szerepét, nem lenne többet meghatározó politikus, aki a háttérből tudná mozgatni a szálakat.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egyre nagyobb a zűrzavar a Demokratikus Koalíció (DK) soraiban a megsemmisítő választási vereség óta, így kulcsfontosságú most a politikai túlélés kérdése a számukra. A katasztrofális eredmények ellenére Gyurcsány Ferenc S közösségi oldalán bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani a pártelnöki posztjáról. Ezután azt ecsetelte, hogy a DK Magyarország egyetlen számottevő baloldali pártja, és szerinte a legmegbízhatóbb és hiteles történelmileg is.

A párton belül viszont már nem mindenki osztja Gyurcsány optimizmusát, mivel Leel–Őssy Gábor a DK egyik alapító tagja a választási vereség után több ízben is kemény kritikával illette a Böszmét. Hangot adott annak, hogy szerinte Gyurcsány számára eljött a távozás ideje. Az éles megjegyzéseket nem vették jó néven a párt vezetésében, hiszen Leel-Őssy új bejegyzése szerint etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene Gyurcsány Ferenc, aki a pártból való kizárását javasolja az eljáró bizottságnak.

Megjegyzendő, hogy nem csak a DK-n belül estek neki Gyurcsány Ferencnek, mivel nemrég Lamperth Mónika, aki a baloldali kormányok idején volt belügyminiszter, az ATV műsorában nem teketóriá­zott, lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet és az MSZP vezetőit is. Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták alapító elnöke, az MSZP korábbi vezetője a Hír TV Napi aktuális című műsorában elmondta: új baloldalt kell építeni, amihez szerinte mindenkire szükség lesz, így az MSZP-vel és Magyar Péterékkel is szövetkezne, de a DK-val nem, mert úgy látja, az egy neoliberális párt.

Forrás: Magyar Nemzet,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább