Belföld

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor árulója a magyar érdekeknek

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 20. évértékelő beszédét tartotta meg.

A szemkilövető úgy látja, 2023 a világnak nehéz, Magyarországnak pedig régóta a legpocsékabb éve volt, „ha volt nemzetközi rend, ez a rend mostanra megbillent. Hogy nekünk, magyaroknak ne legyen könnyű helyzetünk, az kiderült, hogy a nemzetközi rend felbillenésének okait és következményeit máshogy látja a kormány és máshogy látják a demokraták. Mást gondolunk Oroszországról, Ukrajnáról, az Egyesült Államokról, Európáról és Kínáról”.

„A lavírozás viszont nem lehet árulás. Amikor a kormány úgymond fifikásan manőverezik, akkor valójában nem fifikás, hanem elárulja a Szent István óta tartó magyar történelmet, 1956-ot, és szövetségeseinket. Elárulja Magyarország anyagi, tudományos és szakmai érdekeit” – tette hozzá a bukott miniszterelnök.

„Orbán Viktor nem fifikás, nem dörzsölt, hanem árulója a magyar érdekeknek” – fogalmazott a baloldal vezére.

Gyurcsány kifejtette:

A hazai politikai viták nem veszítettek élükből. Ádáz politikai küzdelem zajlik Magyarországon, a küzdelem hevességét a küzdelem tétje magyarázza.

A szemkilövető úgy vélekedett, a tét, annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”, ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Szerinte  Magyarország nem hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Szerinte a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy a „a katolikus és a református egyházak elöljáróival kötött hatalmi pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”. Gyurcsány Ferenc megjegyezte: ez a politika „bunkósbottá” silányította milliók istenhitét, vallását, ebben az értelemben pedig elárulta és megbecstelenítette azt. A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája”.

„Magyarország jobban teszi, ha ebből a kereszténységből nem kér. Sokak emberi életének kitörölhetetlen része ez. Ezt az istenhitet nem mocskolni, hanem tisztelni kell. Nem a politika, hanem az üdvösség szolgálatába kell állítani” – húzta alá az ateista baloldali gyurcsány.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább