Belföld

Gyorsított Magyarország az EU-s források lehívásában

Gyorsított Magyarország az európai uniós források lehívásában – írta pénteken a Világgazdaság az Európai Bizottságra hivatkozva.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési időszakban a Magyarország rendelkezésére álló források 71 százalékát már folyósította Brüsszel, szemben a 61 százalékos tagországi átlaggal.

A ciklus hét plusz három éves, így a lehívásra 2023 végéig van lehetőség. A múlt év végéhez képest 6-ról 10 százalékpontra nőtt a hazai előny, ezzel a tagállami rangsorban 10–12. Magyarország feljött az írek és a görögök mögé a harmadik helyre.

Az uniós testület eddig 18,06 milliárd eurót folyósított, ami a tervezési árfolyammal számolva 6321 milliárd forintnak felel meg – olvasható a Világgazdaságban.

A kötelezettségvállalás és a forráslehívás egyensúlya nem került veszélybe Magyarországon, az államháztartási hiány sem az uniós fejlesztések megelőlegezése miatt szaladt meg az év első tíz hónapjában, sokkal inkább amiatt, hogy a gazdaság újraindításának mindent alárendelt a kormány, így a fiskális politikát is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább