Belföld

Gulyás: Nem tartóztatnák le Magyarországon Putyint

Letartóztatnák-e Magyarországon Vlagyimir Putyint? – tette fel a kérdést a telexes propagandista.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre kifejtette, Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum.

A tárcavezető részletezte: dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény.

Ez nem véletlen, az egyezmény Gulyás szerint ellentétes a magyar alkotmánnyal, amit már Áder János köztársasági elnök hivatala is többször jelzett.

„Az Országgyűlés nem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy kihirdeti a statútumot, majd az az Alkotmánybíróság elé kerül, mely a köztársasági elnöknek ad igazat” – fejtette ki a miniszter.

A kormány az elfogatóparanccsal kapcsolatban nem formált álláspontot, Gulyás Gergely szubjektív véleménye az, hogy a hasonló döntések az eszkaláció irányába viszik a konfliktust.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább