Belföld

Gulyás Gergely bejelentette: Nem tartozunk köszönettel az uniós pénzekért

A „vitatott” Pegazus izraeli kémszoftver magyarországi alkalmazásáról szólva a miniszter kijelentette: „Államtitoknak minősül, hogy a hatóságok milyen eszközöket használnak információgyűjtés céljából. Minden állam rendelkezik a titkos információgyűjtéshez szükséges eszközzel. A nyugati média viszont szívesebben ír rosszat Magyarországról, mint más országokról” – jegyezte meg.

 

Az Európai Unió lengyelországi külső határán zajló migránsválságról szólva leszögezte: „Támogatjuk lengyel barátainkat”. „Magyarország volt az egyik első uniós ország, amely a külső határok védelmének fontosságát hangoztatta. Virágokkal keveset ér el az ember, erőre van szükség. Az EU-nak jobban kell támogatnia a külső határokat védő országokat” – jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Rámutatott, hogy a határvédelem európai feladat. „Meg kell védenünk külső határainkat, ha az EU-n belül határok nélküli övezetet akarunk” – tette hozzá.

 

A magyarországi migrációs helyzetről szólva elmondta, hogy jelenleg naponta ezer illegális határátlépési kísérlet történik. „Már benyújtottunk egy kérelmet a Bizottsághoz, hogy a határvédelmi költségek egy részét fizessék ki. Egyelőre függőben van a Szerbiával közös határon 2015 után megépített határkerítésre és határvédelmi költségekre fordított 1,5 milliárd euró kifizetése” – mondta a miniszter.

 

Gulyás Gergely rámutatott, nemzeti hatáskörbe tartozik Magyarország azon döntése, hogy a koronavírus elleni oltakozás felgyorsítására orosz és kínai vakcinát is beszerzett. „A kiváló gazdasági növekedést a gyorsabb oltási kampánnyal értük el. Németország és Ausztria is megtehette volna ugyanezt. Ami pedig az uniós pénzeket illeti, mindenki befizet a kasszába, és valamit vissza is kell kapnia. Ez nem ajándék. Nem tartozunk köszönettel az uniós pénzekért” – jelentette ki a miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország nem kér-e túl sokat az uniótól.

 

Magyarország Németországhoz fűződő viszonyát egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely „alapvetően barátinak” mondta, Ausztriával kapcsolatban pedig felidézte a nagy futballrajongó Habsburg Ottótól származó mondást, aki egyszer megkérdezte, hogy mi az esti program. A válasz: Ausztria-Magyarország labdarúgó-mérkőzés. Mire ő: de ki ellen játszunk? – kérdezte Habsburg Ottó.

(atv.hu/MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább