Belföld

Gréczy: Az új kormány a kultúrában is rendszerváltást hoz

„A kultúrában is jöjjön a rendszerváltás” – ha jön az új kormány, Demetert és Vidnyánszkyt is elküldené az ellenzék.

A Népszava interjút készített a baloldal kultúráért felelős megbízottjával, a DK-s Gréczy Zsolttal.

Mennyire volt nehéz a hat nagyon különböző párt szellemiségét összefésülni egy ennyire ideológiával átszőtt területen?

Mindenki egyetértett azzal, hogy vissza kell adni a kultúra autonómiáját, szabadságát, az alkotóknak a lehetőséget, hogy ne kelljen arra figyelniük, hogy a politika mit vár el tőlük. Az utóbbi években barátságok, szakmai műhelyek, soha fel nem robbanthatónak gondolt emberi szövetségek mentek tönkre akár egy zenekaron, társulaton belül. Fel kell oldani a politikai megosztottságot – ebben teljes az egyetértés. Javasoljuk a kulturális dolgozók béremelését is, de nyilván látni kell majd az ország pénzügyi helyzetét.

Senki nem erőltette a saját ideológiáját? Senki nem mondta, hogy Wass Albertre szükség van?

A kultúra szabadsága abban áll, hogy aki Wass Albertet akar leemelni a polcról, az megtehesse. Aki pedig Esterházy Pétert, az is. A közvéleményt leginkább érdeklő kérdésekben – Vidnyánszky Attila, Demeter Szilárd helyzete, színházi struktúra – sem volt vita közöttünk. Jövőre lejár Vidnyánszky Attila vezérigazgatói mandátuma a Nemzeti Színház élén. Ősszel az új kormány pályázatot írna ki a posztra, biztosan megtörténik a váltás. Abban sem volt vita, hogy Budapest és minden város kapja vissza a saját színházait. Fontos, hogy helyben, az adott önkormányzat dönthessen arról, hogy ki vezeti a színházat.

Kapnak pénzt is az önkormányzatok a teátrumok finanszírozásához?

Ez tisztázatlan, de fontos részletkérdés, egyelőre inkább az ízlésterror megszüntetésének, a kultúra felszabadításának körülményeit, a stratégiát próbáltuk felrajzolni.

Megszűnt a kulturális tao. Van elképzelésük adókedvezmény bevezetésére, a magánszektor bevonására a kultúra finanszírozásába?

Van, aki szerint szükség van a kulturális taora, hogy valóban értékes produkciókra, fontos műhelyekre lehessen adótámogatást adni. Persze nem abban a formában, ahogy volt, a korrupció melegágyaként. Mások azt gondolják, hogy ez a pénz maradjon a kormánynál, amelyet egy átlátható rendszer szerint visszaoszt. Fontos az alternatív színházak, társulatok segítése. Az orbáni tilt-tűrt-támogat rendszert is fel kell számolni.

Említette Demeter Szilárd helyzetét.

A Petőfi Irodalmi Múzeum élére új főigazgatót kell kinevezni. A Fidesz iszonyatosan centralizált mindent, a jelenleg általa vezetett intézménymogult szét kell bontani. És új Széchényi Könyvtárat kell építenünk. Egy modern, XXI. századi, közönségbarát épületbe kell költöznie.

Röviden elmondta, hogy tisztogatásra lehet számítani egy baloldali kormány esetén…

A teljes interjút ide kattintva érhetik el.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább