Külföld

Görögország nem kér az afgán menekültekből

Görögország nem akar az Európai Unió bejárata lenni az Afganisztánból menekülő emberek számára, ezért Athén azt szorgalmazza, hogy az EU közösen lépjen fel a válság megoldása érdekében – közölte kedden Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter.

Nem akarjuk újra átélni azt, ami 2015-ben történt – fogalmazott a miniszter.

Hat évvel ezelőtt csaknem egymillió ember érkezett a görög szigetekre a szíriai, az iraki és az afganisztáni válságövezetekből.

Emiatt Görögország ismét aggodalommal figyeli a tálibok afganisztáni hatalomátvételét, amely aggodalmai szerint ahhoz vezethet, hogy megismétlődik a 2015-ös menekültválság.

Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy Görögország nem tud és nem is akar az EU bejáratává válni az oda igyekvő menekültek és bevándorlók előtt. Nem jöhetnek be emberek milliói Afganisztánból az Európai Unióba, Görögországon keresztül semmiképpen sem – fogalmazott Mitarákisz az ERT köztelevíziónak.

Az uniós külügyminiszterek kedden válságtanácskozást tartanak Afganisztánról, és Görögország kérte, hogy a belügyminiszterek szerdai megbeszélésén is vitassák meg a kérdést.

Közös európai megoldásra van szükség – jelentette ki a görög miniszter.

Forrás: 888.hu

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább