Külföld

Gordon Brown: Közelebb vagyunk Putyin letartóztatásához, mint valaha

Egy újabb alulról szerveződő kampánynak kellett létrejönnie, amely azt követeli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt állítsák bíróság elé háborús bűnök miatt. Már kétmillióan írták alá azt a petíciót, amely Putyin vád alá helyezését követeli – írta a Guardian Gordon Brown sorai nyomán.

 

Most, az augusztusi, Johannesburgban tartandó BRICS-csúcstalálkozó (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) előtt már több mint félmillióan követelték, hogy a dél-afrikai hatóságok zárják börtönbe Putyint, ha az országukba repül. Ez a nyilvános nyomásgyakorlás a Reykjavíkban ülésező európai vezetőkkel egy időben erősítette meg felhívását arra, hogy összehangolt kormányközi fellépéssel keressék a módját annak, hogy Putyint megbüntessék a bűneiért.

Az orosz vezetőt nemrégiben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vád alá helyezte az ukrán gyermekek elrablásának felügyelete miatt, ezért mostantól bármelyik ország területén letartóztathatják, amelyik aláírta az ICC alapokmányát – magyarázta az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke.

Elmondta, Oroszország azóta megtorlásképpen elfogatóparancsot adott ki az ICC brit ügyésze, Karim Khan ellen, az Oroszország és Ukrajna nyugati szövetségesei közötti növekvő konfrontációban. Oroszország továbbra is kitart amellett, hogy Putyin részt vesz a BRICS-csúcson, de a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa által létrehozott különleges kormánybizottság arra a következtetésre jutott, hogy Putyin jelenléte nemcsak a nemzetközi jogot, hanem Dél-Afrika törvényeit is sértené, és azt tanácsolja Putyinnak, hogy ne vegyen részt a rendezvényen.

Továbbá kifejtette, hogy a dél-afrikai lépés azért fontos, mert áprilisban a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus legfőbb döntéshozó testülete panaszt tett a nemzetközi jog „egyenlőtlen” és „gyakran szelektív alkalmazása” miatt. Ramaphosa arról számolt be, hogy az ANC úgy döntött, Dél-Afrika kivonul a bírósági tagságból, bár később ezt „egy megjegyzésben elkövetett hibaként” pontosították, és megerősítették, hogy Dél-Afrika tiszteletben tartja kötelezettségeit.

A Putyin letartóztatására irányuló kampány a háború egy fontos pillanatában érkezik, amikor az ukrán csapatok a Krím felé vezető hídfőállás ellenőrzésének visszavételére irányuló tavaszi offenzívával készülnek a frontvonalba lépni – állapította meg Gordon Brown.

Hozzátette, a katonai ellentámadással párhuzamosan indított „tartóztassuk le Putyint” kampány további nyomást gyakorol a vezetőre és bandájára, akik most már tudják, hogy a világ legtöbb kontinensén személyük persona non grata, és letartóztatásnak vannak kitéve, ha Oroszországon kívülre utaznak.

Amint Oleksandra Matviichuk ukrán béke Nobel-díjas író is kifejtette, ez arra késztetheti Putyin tábornokait, hogy kétszer is meggondolják, hogy a jövőben követik-e a háborús bűnök elkövetésére vonatkozó parancsokat.

Gordon Brown szerint az év elején az ICC nyomozói bemutatták az első bizonyítékokat, amelyek igazolják a letartóztatásokat, és megerősítették, hogy Oroszország több ezer ukrán gyermeket rabolt el.

De ez csak a kezdet, további vádak fognak következni. Nemi erőszak, kínzás, csonkítás és ártatlan civilek válogatás nélküli bombázása is szerepel a most vizsgált háborús és emberiesség elleni bűncselekmények között. A kérdés az, hogy mely vádpontok esetében van a legnagyobb esély az elítélésre.

A háborús bűnökre vonatkozó bizonyítékokat úgy kell összegyűjteni, hogy Putyint közvetlenül a brutális cselekményekhez kapcsolják, és ez részletes nyomozati munkát igényel, ami évekig is eltarthat.

Az agresszió vádja azonban bizonyítható az ukrán terület elfoglalására vonatkozó döntések egyértelmű bizonyítékai alapján. Bár az NBB-nek nincs hatásköre arra, hogy Putyint ezzel az alapbűnnel vádolja, egy különleges bíróság, a náci háborús bűnösök bíróságának mintájára, amelyet Nürnbergben hoztak létre, megtehetné ezt.

„Ha azt akarjuk, hogy Vlagyimir Putyint bíróság elé állítsák, Nürnberg sokat taníthat nekünk” – hangoztatta Gordon Brown.

Ismertette, ezen a héten az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Európa Tanács ülését használta fel arra, hogy megerősítse felhívását egy „külön bíróság felállítására, amely Oroszország agressziójának bűntette miatt bíróság elé állítaná”, két lehetőséget említve: egy többoldalú szerződésen alapuló bíróságot, amelynek keretében az Európa Tanácshoz hasonló országok egy csoportja egyetért abban, hogy egységesen járjanak el; vagy egy speciális hibrid bíróságot, amely mind Ukrajna saját hazai agressziójának bűntettén, mind a nemzetközi jogon alapulna.

Egy ilyen bíróságot, amelyet Oroszország megvétózna az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az ENSZ Közgyűlés 193 tagjának többségi szavazatával lehetne megbízni, amely megvádolhatná Putyint mindazzal, ami 2014-től kezdve történt, amikor csapatai bevonultak a Krímbe Ukrajna lerohanásának tervével.

Bármi is történjék, augusztusban út elágazáshoz érünk az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke szerint. Putyin vagy részt vesz a BRICS-csúcson, kockáztatva a letartóztatását, vagy a távolmaradással felfedi a letartóztatástól való félelmét. Bármelyik is lesz a végeredmény, a határvonalat átlépi.

Kiemelte, a Putyin rács mögé juttatását célzó kampány következő szakasza az amerikaiak nyílt elkötelezettségét igényli majd. Joe Biden kijelentette, hogy Putyin letartóztatását támogatja, de az USA még mindig visszariad attól, hogy létrehozzon egy különleges bíróságot. Emlékeztetnünk kell őket arra, hogy nem elég a célt akarni: az eszközöket is akarni kell.

Gordon Brown 2007 és 2010 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább