Külföld

Giorgia Meloni: az EP választások fordulatot hoznak majd

Az európai parlamenti választásokkal fordulat következik majd be a közösségi agrárpolitikában – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn este, miután a gazdatüntetések küldöttségeivel egyeztetett. 

Giorgia Meloni úgy nyilatkozott, megérti a tiltakozó gazdák követeléseit.

Az Európai Unió meghirdetett zöld átmenet politikája „őrültség”

– mondta a kormányfő.

„Nem tudja, miről beszél az, aki a környezetet a mezőgazdaság kárára akarja megmenteni, ahelyett, hogy a mezőgazdaságban dolgozókkal közösen tenné ugyanazt (..) zöld átmenetről beszéltek, miközben ideológiai átmenetről volt szó” – fogalmazott Giorgia Meloni.

Hozzátette: a jelenlegi agrárpolitika megváltoztatásában a közelgő európai parlamenti választások jelentik majd a különbséget.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi jobbközép római kormány mindig is az agrárágazat érdekeit képviselte.

Olaszországban január 19. óta tartanak a gazdatüntetések. A városokat traktoros ostromgyűrűvel körbevevő gazdacsoportok képviselői hétfőn ismét a római agrártárcát vezető Francesco Lollobrigidával egyeztettek.

A kormány utolsó javaslata szerint az agrárágazatban dolgozók mentességet kapnak a személyi jövedelemadó befizetése alól évi bruttó 10 ezer euró jövedelemig, és további ötven százalékos adókedvezményt 15 ezer euróig. A minisztériumból távozó gazdaküldöttség vezetője, Andrea Papa megelégedéssel nyugtázta az eredményt.

A Rómába bevezető országutak mentén már mintegy ezer traktor várakozik. Több csoportban érkeztek az ország különböző részeiből, mindegyik más névvel és más vezetővel. A csoportok követelései is eltérőek. Korábbi bejelentések szerint csütörtök délután akartak tömeges demonstrációt rendezni a Circus Maximus ókori lóversenypálya mezején.

A kormánnyal tartott egyeztetést követően az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport közölte: kész lemondani a megmozdulásról.

A szervezet engedélyt kért azonban arra, hogy két traktor behajthasson a városközpontba egészen a Colosseumig.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább