Külföld

George Floyd falfestményét is eltüntették a tálibok

Iszlám jelszavak lesznek a nyugatias graffitik helyett…

A tálibok elkezdték lecserélni a kabuli utcák falfestményeit a saját zászlóik és az iszlám jelszavainak festményeire.

A graffitik George Floyd meggyilkolásától az afgán menekültek iráni vízbe fojtásától kezdve az amerikai-talibán békemegállapodás aláírásán át egy japán segélymunkás meggyilkolásáig mindenről szóltak.

Az „Artlords”, egy alkotói csoport, a festményeket falakra és robbantások elleni betongátakra festette, és az elmúlt nyolc évben Kabul egész területén festettek amíg a tálibok be nem vonultak.
A Kabul központjában található egyik falfestményt egy japán orvosnak és segélymunkásnak szentelték, akit 2019-ben öltek meg.

Az ő portréját egy olyan felirat váltotta fel, amely a nemzetnek gratulál a „győzelemhez”, utalva az ország tálib hatalomátvételére.

Omaid Sharifi, a művészeti csoport társalapítója elmondta, hogy bár a betonfalra festett freskót átfestették, Tetsu Nakamura emlékét nem törlik el.

„Néhány falfestmény Kabul lelke volt. Szépséget adtak a városnak és kedvességet a szenvedő kabuliaknak”-mondta Sharifi a Guardiannek.

Az Artlords tagjai dacoltak a halálos fenyegetésekkel,  az iszlamista szélsőségesek hitetlennek bélyegezték őket, de ők bűntudat nélkül tovább festettek.

„Ezek a falfestmények nem csak az enyémek vagy az Artlordoké, hanem az afgán népé, mert mindegyikhez 50-200 embert hívtunk meg, hogy fessék meg őket.

„Ezek az afgán emberek kívánságairól, követeléseiről és kéréseiről szólnak. Ezeken a falakon az ő hangjukat hallhattuk. Ezek a falfestmények a korrupció ellen szóltak, és az átláthatóságot szorgalmazták.”

A többi letörölt falfestmény között volt egy olyan is, amely Zalmay Khalilzad amerikai különmegbízottat és Abdul Ghani Baradar tálib társalapítót ábrázolta, amint kezet fognak, miután aláírták az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonásáról szóló 2020-as megállapodást.

Helyére egy idézet került, amely szerint a tálibok az ország „igazi védelmezői”. Az Egyesült Államok korábbi kabuli nagykövetségének falfestményét a tálib zászlót ábrázoló hatalmas festménnyel fedték le.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább