Külföld

Geert Wilders alakíthat kormányt Hollandiában

Hollandiában közel hat hónapnyi intenzív tárgyalások és politikai alkudozás után végre új kormány alakul. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője hosszú ideje próbált meggyőzni koalíciós partnereit a közös kormányzáshoz. Most végre áttörést ért el a tárgyalásokon, és az Euronews szerint új fejezet kezdődik a holland politikában.

A friss koalícióban részt vesz a Szabadságpárt (PVV), Mark Rutte VVD pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) nevű konzervatív párt és a Földművesek-Polgárok Mozgalma (BBB). A szövetség azt jelenti, hogy a PVV-nek, Wilders pártjának, döntő szerepe lesz a kormányzásban, bár ő maga nem lesz a miniszterelnök, mert túl radikálisnak tartják a koalíciós partnerei.

Geert Wilders optimista a koalíció jövőjét illetően. A tárgyalások során elérték a kormány finanszírozására vonatkozó megállapodást, amely a legnagyobb akadályt jelentette az egyeztetések során. Wilders szerint a PVV lesz a négypárti koalíció mozgatórugója, és bízik benne, hogy a kormányzás sikeres lesz.

Az új holland kormány összetétele még nem ismert, beleértve a miniszterelnök személyét is. Wilders pártja 37 mandátumot szerzett a 150 fős alsóházban, és a négy koalíciós partner együtt 88 mandátummal rendelkezik, ami kényelmes többséget biztosít a parlamentben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább