Belföld

Garázdaságért ítélték el Varju Lászlót

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki Varju Lászlót a Gyurcsány-párt alelnökét az MTVA-ban elkövetett garázdaság, valamint a választás rendjének megsértése miatt.

A DK alelnökére felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a vádhatóság, de végül pénzbüntetést kapott.

A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki és 900 ezer forint pénzbírságra ítélte Varju Lászlót.

A Gyurcsány-párt egyik vezetőjét a baloldal 2018. decemberi MTVA-székházba való benyomulása során okozott botrány, valamint a választás során választási ellenfelének befolyásolása miatt ítélték el.

A pénzbüntetés mellett Varjunak a 474 ezer forintos perköltséget is meg kell fizetnie.

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot 2020. április 2-án Varju László országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Törvényszéken.

Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés 2019. november 4-én felfüggesztette. Az ügyészség ezt követően Varju Lászlót gyanúsítottként hallgatta ki, amely során tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A beszerzett bizonyítékok alapján az ügyészség választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt a Fővárosi Törvényszéken vádat emelt Varju László ellen.

Az országgyűlési képviselő egy volt azon baloldali képviselők közül, akik 2018-ban betörtek a közmédia Kunigunda útjai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. A biztonsági őrök azonban megakadályozták ezt.

A vádban szereplő bűncselekményekből kettő − a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja − ehhez a botrányos ügyhöz kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldal szervezte tüntetések, majd behatolás során – amelyről azóta kiderült, hogy a baloldal egyértelmű tervezett provokáció­ja volt – az egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, később a földre feküdt, majd az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád és az ítélet szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el.

2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. A férfi elutasította az ajánlatot.

A mai ítélet nem jogerős, a vádhatóság súlyosításért – szabadságvesztés kiszabásáért –, a védelem és a vádlott felmentésért fellebbezett.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább