Belföld

Fürjes Balázs: Sikeres Budapest nélkül nincsen sikeres Magyarország

Fürjes Balázs: Sikeres Budapest nélkül nincsen sikeres Magyarország

Hegyvidéki ellenfele, Hajnal Miklós diplomaügyéről, Matolcsy György városdaraboló koncepciójáról és a kormánykritikus sajtóval való viszonyáról is kérdezték Fürjes Balázs államtitkárt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kedden.

Fürjes Balázs visszatért a Ludovika épületébe, ahol a Magyary Zoltán Szakkollégium vendégeként elmondta a hallgatóknak, hogy édesapja, Fürjes Sándor 1944 augusztusában a Ludovika utolsó évfolyamán végzett, és ellenállási mozgalmat szervezett a politikus nagyapjával zsidók megmentésére.

Hazaárulás miatt tartóztatták le őket, apját a Ludovikán. A statáriális hadbírósági tárgyaláson hazaárulás miatt halálbüntetés kiszabását kérték rá, de ehhez egyhangú döntés kellett volna, a háromból egy hadbíró viszont ez ellen szavazott. Egy szavazaton múlt, hogy itt vagyok

– mondta Fürjes, aki ezután politikai pályájának kezdetéről beszélt.

Sokáig nem gondolta, hogy „városépítő” kormányzati ember lesz, hiszen műszaki analfabétának tartja magát.

Nem jó irány, amikor bárki Budapest felszabdalásáról gondolkodik. Szélsőségesen Budapest-párti vagyok

– mondta Fürjes, aki mesterkéltnek érzi Budapest és a vidék szembeállítását, abban pedig nem ért egyet Lázár Jánossal és Matolcsy Györggyel, hogy csökkenteni kellene a főváros súlyát.

Ez az egyetlen magyar világváros. Ha lefaragjuk, szétszabdaljuk, azt tudjuk elérni, hogy egy se legyen

– mondta a fideszes politikus, aki a Hegyvidéken indul a parlamenti mandátumért.

Sikeres Budapest = sikeres Magyarország

Szerinte sikeres Budapest nélkül nincsen sikeres Magyarország, a fővárost olyan közös nevezőnek tartja, amely képes összekötni különböző politikai gondolkodású embereket. Budapest működtetése, fejlesztése a mindenkori kormány és városvezetés feladata. Az államtitkár szerint a kormány mindig sokkal nagyobb mértékben fejlesztette Budapestet, mint a hivatalban lévő városvezetés, de ez így van rendjén, mivel több is az erőforrása. Fürjes sok dologban persze nem ért egyet a jelenlegi városvezetéssel, de egy demokráciában természetesnek gondolja a vitákat.

A FIDESZES POLITIKUS FONTOS KIINDULÓPONTNAK TARTJA, HOGY NE KÉRDŐJELEZZÉK MEG A VÁLASZTÓK DÖNTÉSÉT, EL KELL FOGADNI AZT, HOGY A BUDAPESTIEK EZT A VÁROSVEZETÉST VÁLASZTOTTÁK.

Ezért Karácsony Gergely főpolgármestert sosem nevezné alkalmatlannak, szerinte legfeljebb a választók ítélhetik meg így.

Karácsonyék olyan látszatot akarnak kelteni, hogy van a kiszolgáltatott kicsi önkormányzat, és ott a behemót, csúnya, diktatúrát építő kormány. Ez szerintük szimpátiát kelt, és felmentést ad a cselekvés alól

 

– jegyezte meg Fürjes Balázs, aki szerint jó példa az együttműködésre a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amit még Tarlós István harcolt ki. A testületben öt-öt képviselője van a kormánynak és a fővárosnak, és döntés csak akkor születhet, ha egyhangú a szavazás, ráadásul amit a főpolgármester kér, azt napirendre kell tűzni.

Nem a diploma teszi az embert

Fürjes Balázs eddig nem szólalt meg momentumos ellenfele, Hajnal Miklós diplomaügyével kapcsolatban. Az államtitkár arról beszélt, hogy az összes kihívójának megadja a tiszteltet, de inkább a budai kihívásokkal és saját vállalásaival foglalkozik, nem az ellenfeleivel. Neki kétszer sem sikerült az egyetemi felvételije, a politika elvette az időt a felkészüléstől, aztán elvégezte a jogi kart.

Fontos, hogy önazonosak legyünk, és ne mondjuk másnak magunkat, mint amilyenek vagyunk. Semmi baj, ha valakinek nincs diplomája, csak vállaljuk, amik vagyunk. Nem a diploma teszi az embert

– mondta az államtitkár. Arról is szót ejtette, hogy nagyon szívesen vitázik.

Budapesti család sarja, a nagyváros lényege pedig a sokszínűség. A nagyvárosi politizálás egy kávéházi műfaj. Ha Gulyás Márton a Partizánban sarokba akar szorítani, akkor felkészültnek kell lennem, érvek kellenek. Ha ez nincs meg, akkor könnyűnek találtatok

– jegyezte meg, hozzátéve, ha az ember csak olyanokkal beszél, akik mindenben egyetértenek vele, akkor nem tágul a látásmódja. Az államtitkár eddig azt tapasztalta, hogy a kormánykritikus szerkesztőségekben „nem kannibálok vannak”, hanem korrekten, tisztességesen dolgozó újságírók, akikkel kölcsönösen megadják egymásnak a tiszteletet.

Nem tartja magát „galambnak a héják között”, ha szükséges, beleáll a konfliktusba, de feleslegesen nem akar vitázni, törekszik az együttműködésre, és ezt a tulajdonságot versenyképességi tényezőnek gondolja.

Nem lehet üldözni az autósokat

Az államtitkár egyetért a forgalomcsillapítási törekvéssel, de szerinte nem lehet üldözni az autósokat, nem lehet kitiltani az autókat a belvárosból, és egy liter sárga festék szétlocsolásával nem lehet segíteni a városon – utalt a kerékpársávokra.  Ráadásul Budapest közlekedése szerinte önmagában nem is értelmezhető: Pusztaszabolcstól Vácig, Székesfehérvártól Hatvanig kell gondolkodni, mivel

NÉGYMILLIÓ EMBER HETENTE TÖBBSZÖR INGÁZIK A FŐVÁROS ÉS VIDÉK KÖZÖTT, A VÁROS PEREMÉRŐL PEDIG EGYMILLIÓ EMBER INDUL EL AUTÓVAL A VÁROS MAGJÁBA.

Tíz év alatt a gépkocsik száma negyven százalékkal nőtt az agglomerációban. Éppen ezért a kötött pályás közlekedést fejlesztenék, annál is inkább, mert a vasúti forgalom több mint kétharmada Budapest és az agglomeráció között zajlik – mondta.

12 éve kormányzunk, és nem vagyunk tökéletesek, vannak adósságaink

– ezt az egységes Pest megyei bérlet hiányáról mondta. Lehetetlennek nevezte, hogy ma is többféle jegy és bérlet szükséges a központi régióban a tömegközlekedéshez. Mint mondta, a kormány fővárosi céljai:

  • minden agglomerációs településről óránként négy vonat induljon el Budapestre,
  • minden vonal érjen el három különböző metróhálózatot,
  • a jobb vasút vonzzon kétszer akkora utasforgalmat, mint a jelenlegi,
  • egy egységes tarifa- és jegyrendszer legyen.

A zöldterület növelésével kapcsolatban Fürjes végül elmondta: ma Budapesten egy lakóra 6 négyzetméter zöldterület jut míg az ideális 9 lenne. Ezért hoznának létre közparkot Észak-Csepelen, és ezért fejlesztik a Városmajort.

(24.hu, Index)

(Borítókép: Fürjes Balázs. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább